Koaličná SaS prichádza s vlastným návrhom dôchodkovej reformy: Pozrite si detaily ich plánu

Koaličná SaS chce predložiť do parlamentu návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe.

22.09.2021 12:28
Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Informovali o tom počas konferencie s názvom Ako má vyzerať dobrý ústavný zákon o dôchodkoch, na ktorej sa zúčastnili aj odborníci. Liberáli predstavili znenie zákona, avšak počas diskusie deklarovali, že sú otvorení názorom odborníkov, ktorých návrhy môžu do ústavného zákona zapracovať, ak na nich bude zhoda.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Viskupič (SaS) počas diskusie uviedol, že je presvedčený, že pre zodpovedné vládnutie treba využiť to, že súčasná koalícia má ústavnú väčšinu. Návrh liberálov podľa jeho slov nie je konkurenčný oproti reforme 1. piliera, ktorú vo forme obyčajnej novely predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). „Je tam veľa bodov, ktoré pochádzajú z iniciatívy ministra," podotkol Viskupič a ilustroval to na naviazaní dôchodkového veku na strednú dĺžku života.

Milan Krajniak Čítajte viac Rodičovský príspevok pre starých rodičov je bližšie k realite. Poslanci ho posunuli do 2. čítania

Poslanec za SaS Peter Cmorej poznamenal, že napriek tomu, že návrh predstavujú liberáli, neobsahuje ideologicky vyhranené veci.„Snažíme sa o široký politický konsenzus, preto sme tam nechali veci, na ktorých je dohoda," povedal Cmorej.

Odborníci sa počas diskusie zhodli na tom, že dôchodkový systém má byť ošetrený ústavným zákonom. Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth podotkol, že do návrhu by doplnil vekový automat, aby ústavný zákon povedal aspoň intervalovo, ako by sa mal dôchodkový vek naviazať na strednú dĺžku života.

Poslanci v návrhu ústavného zákona zdôraznili, že dôchodkový systém musí rešpektovať zásady dlhodobej udržateľnosti. „Zákon ustanoví automatický mechanizmus korekcie, ktorý sa uplatní, ak existuje vysoké riziko dlhodobej finančnej udržateľnosti priebežne financovaného dôchodkového systému," píše sa v návrhu ústavného zákona.

V zákone sa tiež píše, že dôchodkový vek sa má každoročne meniť podľa strednej dĺžky života.

Návrh z dielne liberálov ošetruje aj starobné dôchodkové sporenie. „Účasť na starobnom dôchodkovom sporení vzniká najneskôr v okamihu vzniku prvej účasti na priebežne financovanom dôchodkovom systéme, ak tento okamih nastal najmenej 30 rokov pred zákonom ustanoveným okamihom vzniku nároku na starobný dôchodok z priebežne financovaného dôchodkového systému," píše sa v návrhu. Čo sa týka vyplácania týchto nasporených peňazí, podľa návrhu je preferovaným spôsobom doživotné vyplácanie.

Ústavný zákon o dôchodkoch treba mať, aby boli podmienky predvídateľné

Ústavný zákon o dôchodkovom systéme je potrebný. Zhodli sa na tom odborníci na konferencii, ktorú v stredu zorganizovala koaličná strana SaS. Medzi dôvodmi odborníci uvádzali, že dôchodky treba ošetriť ústavným zákonom, aby boli podmienky predvídateľné, alebo aby bol zákon ťažšie meniteľný budúcimi vládnymi garnitúrami.

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál (SaS) sa vyjadril, že ak sa teraz prijme dobrý ústavný zákon o dôchodkoch, systém sa zabetónuje a ďalšia garnitúra ho nebude môcť zmeniť, takže sa nebude dať rozbiť. Takisto si myslí, že zákon by mal byť čo najviac podrobný. „Treba tam dať všetko, čo tam dať vieme, na čom sa vedia koaliční poslanci dohodnúť,“ poznamenal Mihál.

Ako zhodnotil, predstavený návrh ústavného zákona od liberálov je takmer v 100-percentnej zhode s programovým vyhlásením vlády. Chýba mu v ňom rodičovský bonus, ten už však v ústave je zakotvený. Otázka teda podľa neho znie tak, ako sa s ním vyrovnať a ako spravodlivo definovať nárok na dôchodok a výšku dôchodku pre ľudí, ktorí istý čas nepracovali, pretože vychovávali deti.

Riaditeľ Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Ivan Švejna sa vyjadril, že ústavný zákon je dôležitý aj z pohľadu správcov, ktorí budú na trhu pôsobiť omnoho dlhšie než politické strany. Dôležitý je aj z hľadiska sporiteľov v 2. a 3. penzijnom pilieri, aby zabezpečil predvídateľné podmienky, ktoré by sa nemali meniť najmä k horšiemu.

Milan Krajniak Čítajte viac Minister práce Krajniak o dôchodkoch SaSky: Je to divadielko, nič iné

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth je takisto za ústavný zákon. „Dôchodkový systém je tak dlhodobou vecou, že mať zhodu na ústavnom zákone je veľmi potrebné a aj naša krátka história ukázala, ako dôležité je mať veci podchytené v ústavnom zákone,“ povedal na konferencii. Do návrhu by však doplnil niekoľko detailov, napríklad aspoň intervalovú definíciu toho, ako silno by sa mala zohľadňovať stredná dĺžka života pri dôchodkovom veku.

„Druhá vec je, ako sa postavíme k predčasným dôchodkom,“ dodal Tóth s tým, že treba povedať, že ich výška bude vypočítaná na základe aktuárnej neutrality a tieto dôchodky budú spravodlivo krátené. Taktiež je podľa neho potrebné, aby sa aj predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch naviazal na strednú dĺžku dožitia.

Takisto by v zákone mal byť podľa neho definovaný princíp zásluhovosti, ideálne by bolo, ak by medzi výškou príjmu a výškou dôchodku existoval lineárny vzťah. Podotkol tiež, že v 1. pilieri je potrebné zadefinovať existenciu automatických korekčných mechanizmov, ak by sa ohrozila dlhodobá udržateľnosť dôchodkového systému.

Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Michal Horváth povedal, že je rád, že myšlienka ústavného zákona o dôchodkoch ešte žije. „Pri dôchodkoch je dôležité vyňať niektoré otázky z každodenného politického zápasu,“ poznamenal Horváth.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #SASKA