Autobusy zablokovali cestu pred úradom vlády. Dopravcovia žiadali rokovať s ministrom dopravy

Únia súkromných autobusových dopravcov, ktorá organizuje protestnú jazdu autobusov v hlavnom meste, tvrdí, že pomoc potrebuje aj ich odvetvie.

21.09.2021 10:45 , aktualizované: 13:57
SR doprava blokáda autobusy ÚV protest DPB BAX Foto: ,
Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom vlády SR v okolí Námestia slobody v Bratislave.
debata (81)

Cieľom utorkovej protestnej jazdy súkromných autobusových dopravcov v hlavnom meste je vyvolať rokovanie s ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) o ďalšej pomoci. Agentúru SITA o tom informovala Únia súkromných autobusových dopravcov (ÚSAD) s tým, že sa vyjadria po stretnutí s predsedom Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Borisom Kollárom.

VIDEO: Autobusy zablokovali cestu pred úradom vlády.

Video

Súkromní autobusoví dopravcovia by chceli s ministrom dopravy rokovať o pokračovaní finančnej podpory na zmiernenie vplyvov koronakrízy vo svojom odvetví. „Dopravcovia majú od začiatku tohto roka tržby na úrovni 10 až 30 percent. Takže preto sme tu a hlásime sa o to, že aj tento sektor hospodárstva potrebuje pomoc,“ informovala medzitým organizácia na sociálnej sieti.

Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom...
Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom...
+1Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom...

Rezort dopravy v reakcii na protestnú akciu autobusových dopravcov v utorok uviedol, že politické aktivity zásadne nekomentuje. „Autobusovým dopravcom už v minulosti bola poskytnutá pomoc a ako sme pred pár dňami informovali, ďalšia schéma pomoci sa aktuálne pripravuje,“ dodal pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Ministerstvo dopravy ešte 10. septembra informovalo, že na jeseň spustí ďalšiu pomoc pre nepravidelnú autobusovú dopravu (zájazdy) a medzinárodnú pravidelnú autobusovú dopravu. Podpora bude určená pre autobusových dopravcov zasiahnutých reštriktívnymi opatreniami v súvislosti s pandémiou COVID-19. Toto rozhodnutie je výsledkom rokovaní so Združením cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, ako aj na základe pozorovania vývoja situácie v dotknutých oblastiach.

„Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc pre autobusárov. Pomoc bude zameraná na zájazdovú, teda nepravidelnú autobusovú dopravu, ako aj na pravidelnú medzinárodnú autobusovú dopravu,“ povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. „Pripravujeme tiež veľkú schému pomoci pre veľké podniky z tejto oblasti,“ uviedol minister. Pomoc pre zájazdovú dopravu v minulom roku vyplácal rezort hospodárstva, pokračovanie schémy pomoci za rok 2021 prechádza po dohode na ministerstvo dopravy.

Podľa bratislavskej polície sa podarilo obnoviť dopravu v plnom rozsahu. Situáciu s neohláseným verejným zhromaždením však aj naďalej monitoruje.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #blokáda #Úrad vlády SR