Na ozdravenie eurodotácií zostalo desať šibeničných dní

Pätnásteho októbra sa poľnohospodári dozvedia, či Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), cez ktorú ročne pritekajú do odvetvia stámilióny eur, dostane akreditáciu. Ak áno, ekonomika fariem neutrpí, ak nie a k slovu príde nejaká forma núteného režimu, pocítia to na vlastnej koži všetci. Aj taká môže byť príučka z rozkrádania europodpôr.

16.09.2021 17:32
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (2)

Desať dní pred začiatkom auditu Európskej komisie ubezpečuje nový generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss, že opätovné získanie akreditácie je reálne. „V čase môjho nástupu do funkcie 1. júla tohto roku bolo splnených 44 ozdravných opatrení. Niektoré z nich sme museli ešte dopracovať, lebo certifikačný orgán vzniesol k ich plneniu výhrady,“ vyhlásil pred médiami Jozef Kiss. Jeho tím má ešte šibeničných desať dní na to, aby sa popasoval so zvyšnými 16 opatreniami z celkových 72, ktoré sú podmienkou pre opätovnú akreditáciu PPA.

Agentúra má akreditáciu podmienečne pozastavenú od 14. októbra 2020, keď o tom rozhodlo vtedajšie vedenie rezortu na čele s ministrom Jánom Mičovským (OĽaNO). Dôvodom boli kauzy spojené s projektovými podporami do poľnohospodárstva, z ktorých najviac rezonovala aféra Dobytkár. Mičovský sľuboval očistenie PPA od skorumpovaných pracovníkov a nový tím profesionálov. Jeho výberové konania sa však skončili fiaskom, premárnil drahocenný čas a oživovanie agentúry sa začalo až začiatkom toho leta po tragikomickom odstúpení Mičovského. Toho nahradil Samuel Vlčan (OĽaNO) a na čelo agentúry prišiel opäť nový riaditeľ (Jozef Kiss) a s ním aj jeho tím manažérov. Vlčan s Kissom robia, čo môžu, aby chod agentúry nezostal ochromený.„K dnešku nie je chod agentúry paralyzovaný, fungujeme bez prerušenia,“ vyhlásil vo štvrtok pred novinármi Jozef Kiss. Tvrdil, že k prvému decembru tohto roka začne agentúra s výplatou pol miliardy eur priamych platieb, pričom 80 percent z nich by malo byť vyplatených do Silvestra.

automotive analytik František Pisarovič Čítajte viac Automotive expert: Prejavy krízy silnejú. Blíži sa masívne zdražovanie áut

Kiss starostlivo zvažoval slová, ktorými ohlasoval upokojenie pomerov v agentúre samotnej i medzi poľnohospodármi. Podľa všetkého však očistno-stabilizačný proces bude trvať dlhšie.„Proces transformácie bude pokračovať aj po 15. októbri až do jej implementácie. V rámci transformácie po obnovení akreditácie budú vyhlásené nové výzvy, medzi nimi aj očakávané výzvy 4.1 a 4.2, ktoré sa týkajú nákupu poľnohospodárskej techniky a poľnohospodárskych stavieb v celkovej sume 338 miliónov eur.“

Signálom, že PPA funguje, sú dve zverejnené výzvy týkajúce sa programov Školské ovocie, Školské mlieko a Zelená nafta. V prípade školských programov ide o pomoc pre poľnohospodárov a potravinárov pri dodávaní a distribúcii ovocia, zeleniny, mlieka a výrobkov z nich. Pri Zelenej nafte ide o úľavu na environmentálnych daniach. Možno tiež predkladať žiadosti o dotácie na odstraňovanie a likvidáciu mŕtvych hospodárskych zvierat.

Kiss sa odmietol vyjadriť k tomu, čo by sa stalo, keby agentúra nedostala akreditáciu. Vyhlásil, že v PPA urobia všetko preto, aby sa tak nestalo. „Zostávajúcich 16 opatrení je v plnení, predpokladáme, že do 27. septembra budú splnené,“ povedal generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Agentúra musí poskytnúť Európskej komisii presvedčivé odpovede v takých citlivých otázkach, akými sú risk manažment, identifikácia rizík, odstraňovanie konfliktu záujmov, elektronizácia spracovania žiadosti o projekty a podpory. Projekty sa do prepuknutia škandálu na PPA písali na papier, čo umožňovalo manipuláciu s dotačnými podporami na investičné projekty.

Richard Sulík Čítajte viac Domácnosti si za elektrinu priplatia. Pripraviť sa treba aj na zvyšovanie cien za dodávku plynu

Na otázku Pravdy, od čoho predovšetkým závisí spriechodnenie činnosti PPA, Kiss odpovedal, že budúcnosť agentúry záleží najmä na tom, v akom rozsahu a v akej kvalite budú splnené konkrétne opatrenia tzv. akčného programu. Znovu ubezpečil, že jeho tím urobil maximum preto, aby akceptácia PPA bola maximálna.

Od akreditácie závisí, ako sa bude revitalizovať slovenské poľnohospodárstvo. V priebehu tohto roka došlo k 25-percentnému kráteniu investičných podpôr. Kiss v tejto súvislosti poznamenal, že pokiaľ dôjde k plnej akreditácii PPA, verí aj v prehodnotenie 25-percentného krátenia podpôr. Pätnásty október ukáže, ako to bude ďalej s eurodotáciami do poľnohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #PPA #Mičovský #Vlčan