Dnes na Slovensku zdobia lokomotívy vlakov čierne stuhy. Čo znamenajú?

Nespokojnosť s kritickou situáciou v celom železničnom sektore vyjadria členovia Federácie strojvodcov SR zatiaľ s čiernymi stuhami na lokomotívach vlakov.

16.09.2021 09:54
ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Foto:
ilustračná fotka
debata (19)

Vo štvrtok 16. septembra, v deň európskych rušňovodičov, chcú tak upozorniť na dlhodobo neriešené problémy, podfinancovanie odvetvia, zhoršovanie pracovných a sociálnych podmienok i nedostatok zamestnancov v kľúčových profesiách. Podľa prezidenta odborovej organizácie rušňovodičov Dušana Kašu tento stav je následkom postoja zodpovedných za fungovanie železničného sektora.

Podporu rušňovodičom vyjadrilo Odborové združenie železničiarov (OZŽ), podľa ktorého kritická situácia v železničnom sektore sa neustále zhoršuje. Najväčšia odborová organizácia na železniciach zároveň vyzýva svojich členov, odborové centrály a všetkých zamestnancov v železničných spoločnostiach, aby si 27. septembra pripli čiernu stužku v práci na znak solidarity. „Tento deň si pripomíname náš sviatok – Deň železničiarov a Európsky rok železníc a takto vyjadríme svoju nespokojnosť s podfinancovaním celého železničného sektora," uviedol predseda OZŽ František Zaparanik v stanovisku na sociálnej sieti.

boeing, motor, požiar Čítajte viac Letecké odvetvie sa vráti na predpandemickú úroveň do roku 2024, tvrdí výrobca lietadiel Boeing

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) sa už vyjadril, že nespokojných rušňovodičov plne podporuje a vo štvrtok si pripne čiernu stužku. Rezort dopravy priznáva, že železnice majú veľký investičný dlh na dlhé roky zanedbávanej infraštruktúre. „Cieľom ministra Doležala je získať pre železnice v rozpočte na rok 2022 čo najviac finančných prostriedkov a prispieť tak k zlepšeniu podmienok pre zamestnancov aj zákazníkov," uviedol v utorok pre agentúru SITA rezortný hovorca Ivan Rudolf.

Nespokojnosť rušňovodičov absolútne chápe aj štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť a po vzore ministra si tiež pripne čiernu stužku. Pokiaľ podľa neho železnice nebudú mať vyčlenených viac financií, nádej na zlepšenie situácie bude len malá. „Od začiatku nástupu na ministerstvo dopravy a výstavby za železnice bojujeme a hovoríme, že potrebujú viac investícií. Finančné prostriedky sa nám podarilo vyčleniť v rámci plánu obnovy, no je to stále len malá náplasť na veľkú ranu,“ informoval Kmeť na sociálnej sieti. Dodal, že železniciam sa musí venovať celospoločenská pozornosť a potrebujú reformu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Železnice Slovenskej republiky #lokomotívy