Dedičné finančné chyby Slovákov. Počas života sa nimi pripravujú na starobu v chudobe

Slováci sa v otázkach peňazí správajú sebavedomo aj keď sú dlhodobo ich slabou stránkou. Nadácia Partners a agentúra Focus spravili reprezentatívny prieskum o finančnom správaní sa u troch generácií Slovákov pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti, ktorý pripadá na 8. september.

07.09.2021 13:12
graf  fin 1
Graf z prieskumu
debata (2)

V prieskume Nadácia PARTNERS a agentúra Focus rozdelili respondentov do troch vekových skupín, kde najmladšiu skupinu tvoria mladí ľudia na prahu rodinného života a to vo veku 18 až 34 rokov. Strednú, pracovne a rodinne založenú generáciu 35 až 54 rokov a najstaršiu vekovú skupinu tvoria respondenti v zrelom veku pred dôchodkom a na dôchodku 55 až viac rokov. Informácie o financiách zo svojich vlastných skúseností čerpá až 43 percent Slovákov a 20 percent informácie z tejto oblastí nevyhľadáva vôbec.

Finančné správanie rozdelené do rôznych generácií

Agentúra Focus tvrdí, že podľa prieskumu finanční samoukovia s peniazmi narábajú tak, ako ich život naučil. „Z domu si odnášame dedičné finančné chyby, ktoré opakujeme po celé generácie. Chybné návyky nám bránia mať zdravé financie a počas života sa nimi pripravujeme na chudobnú starobu,“ hovorí Andrea Kasanická Straková z PARTNERS GROUP SK.

dôchodok, penzia, 500 eur, bankovka, rúška, penzisti, manželia, prasiatko, sporenie Čítajte viac Dobrovoľné príspevky do II. piliera môžu skončiť. Dôvodom je nízky počet sporiteľov

S rovnakým názorom sa stotožňuje aj Maroš Ovčarik, analytik z Finančného kompasu: „Ľudia sa dôchodkom začínajú zaoberať, keď už je neskoro. Strácajú tak dôležitý čas a aj peniaze, ktoré by v dlhodobom horizonte získali zhodnocovaním, napríklad cez podielové fondy.“

Graf z prieskumu
domcke Graf z prieskumu

Najčastejšie dedičné chyby Slovákov

Agentúra a Nadácia vymenovali najčastejšie chyby Slovákov pri finančnom správaní.

  1. chyba: sú prehnane sebavedomí, nevedia objektívne zhodnotiť svoje vedomosti ani možnosti,
  2. chyba: žijú prítomným okamihom, míňajú nad rámec svojich možností,
  3. chyba: riešia okamžité potreby na splátky,
  4. chyba: nevyznajú sa v úverových produktoch,
  5. chyba: na dôchodok myslia neskoro,
  6. chyba: nepoznajú investičné finančné produkty.

Rady ako sa zbaviť dedičných chýb

Prieskum poukázal na to, že finančné chyby u Slovákov sa stále opakujú, pretože sa dedia generačne. Andrea Kasanická Straková, odborníčka na osobné financie PARTNERS GROUP SK radí ako si správne nastaviť financie podľa veku.

1. Najmladšia generácia (vek 18 – 34 rokov)

Jedná sa o najširšiu skupinu s rôznymi finančnými prioritami a plánmi. Zaujímajú sa v prvom rade o zamestnanie a vlastné bývanie. Uprednostňujú materiálne veci, ako autá, dovolenky a spoločenský život. Priemerný čistý osobný mesačný príjem v skupine je 680 eur.

Andrea radí, aby sa mladí zbavili nevýnosného majetku a zbytočných pasív. Ďalšou radou pre mladých je vytvoriť si rezervu, a to do dostatočnej výšky. Poistiť si svoj majetok a príjem, veľmi prínosne je začať si investovať na dôchodok a začať riešiť vlastné bývanie, a to tak, že si vytvoria dôsledný plán.

2. Stredná generácia (vek 35 – 54 rokov)

Finančné priority smerujú do zabezpečenia bežného chodu domácnosti, bývania a rodiny. Kariéra je väčšinou stabilizovaná, a teda sú aj vyššie príjmy. Priemerný čistý osobný mesačný príjem v skupine je 930 eur.

Andrea svoje rady dáva aj strednej generácii. Tvrdí, že v tomto období je dôležité sa sústreďovať na zvyšovanie svojich investícií. Tiež je dôležité riešiť témy, ako je finančná pomoc a zabezpečovanie detí. A ak sa všetko doposiaľ urobilo správne je na čase riešiť kúpu nehnuteľnosti na prenájom.

3. Najstaršia generácia (vek 55 a viac rokov)

Ide o ľudí pred dôchodkom alebo už na dôchodku. Deti majú už osamostatnené, čiže im ostáva viac peňazí pre seba. Priemerný čistý osobný mesačný príjem v skupine je 630 eur.

„V tejto etape života by mala byť v popredí správa majetku a hľadanie investičných príležitostí (čo je možné aj pri aktívach bežnej rodiny),“ radí Andrea. Ďalej dodáva, že dôležité je si položiť otázku, ako bude majetok generovať pasívne príjmy a ako si z neho zabezpečiť dôchodok.

V prieskume Focus a PATRNES uvádzajú modelové príklady pre jednotlivé generačné triedy. Výpočet vypracoval financnykompas.sk

Najmladšia generácia:

Investor vo veku 26 rokov. Jeho pravidelná investícia je v hodnote 50 eur mesačne do podielových fondov. Očakávaný výnos 6,00 % p.a. Dĺžka trvania investície: 39 rokov. Suma vkladov je 23 400 eur a hodnota investície v 65. roku života: 89 838 eur.

Graf z prieskumu
graf fin 2 Graf z prieskumu

Stredná generácia (vek 35 – 54 rokov)

Investor vo veku 45 rokov. Jeho pravidelná investícia je v hodnote 50 eur mesačne do podielových fondov. Očakávaný výnos 6,00 % p.a. Dĺžka trvania investície je 20 rokov. Suma vkladov má hodnotu 12 000 eur a hodnota investície v 65. roku života je 22 782 eur.

Graf z prieskumu
graf fin 3 Graf z prieskumu

Najstaršia generácia (vek 55 a viac rokov)

Investor vo veku 55 rokov má pravidelnú investíciu v hodnote eur do podielových fondov. Očakávaný výnos 6,00 % p.a. Dĺžka trvania investície je10 rokov. Suma vkladov má hodnotu 6 000 eur a hodnota investície v 65. roku života je 8 163 eur.

Graf z prieskumu
graf fin 4 Graf z prieskumu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #financie #sporenie