Vakcíny znižujú riziko postcovidového syndrómu. Koronavírusom sa po úplnom zaočkovaní nakazilo iba 0,2 % osôb

Úplné zaočkovanie proti ochoreniu Covid-19 nielenže znižuje riziko nákazy, ale aj postcovidového syndrómu - tzv. dlhého covidu. Ako uvádza spravodajský portál BBC, vyplýva to z nedávneho výskumu uskutočneného expertmi na King's College London.

02.09.2021 11:52
očkovanie, Nemecko Foto: ,
ilustračná fotka
debata (4)

V Británii dosiaľ proti koronavírusu úplne zaočkovali 78,9 percanta tamojšej populácie. Mnoho ľudí, ktorí sa ním nakazili, sa zotavilo do štyroch týždňov. Niektorí však majú aj po prekonaní niekoľko týždňov i mesiacov príznaky ochorenia, čo odborníci označujú ako dlhý covid. To sa môže stať aj pri ochorení s miernym priebehom.

Zo štúdie publikovanej v časopise The Lancet Infectious Diseases je zrejmé, že očkovanie zachraňuje životy a predchádza vážnemu priebehu ochorenia COVID-19. Vakcíny však vplývajú aj na vznik jeho dlhotrvajúcej for­my.

očkovanie Čítajte viac Očkovanie 12 až 18 ročných je vysoko účinné a bezpečné. Nežiadúce účinky medzi deťmi sú zriedkavé

Koronavírusom sa po úplnom zaočkovaní nakazilo iba 0,2 percenta osôb. U piatich percent takýchto ľudí sa vyskytol spomenutý dlhý covid, pričom v nezaočkovanej skupine populácie sa tento údaj pohyboval na úrovni asi 11 percent.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid uviedol, že iba v Anglicku vakcíny zachránili viac ako 105-tisíc ľudských životov a zabránili 24 miliónom prípadov ochorenia Covid-19.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #Covid-19