Home office čoraz viac žiadanejšia forma. Firmy už nie sú limitované hľadaním ľudí z blízkeho okolia

Čoraz viac narastá počet firiem, ktoré poskytujú prácu z domu. Pred dvomi rokmi bola práca formou home officeu často len nedostupným snom niektorých slovenských uchádzačov. Analýza Profesie ukazuje, že firmy takéto pracovné podmienky ponúkajú čoraz častejšie.

02.09.2021 10:38
home office, žena, práca, raňajky, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Práca z domova alebo práca na diaľku sa označuje rôznymi pojmami. Mnoho krát ju nájdeme pod názvom home office, telepráca, remote work alebo domácka práca. Podľa Zákonníka práce ide o povolanie, ktoré vykonáva zamestnanec nie príležitostne, ale pravidelne z domu. Ako uvádza Nikola Richterová z Profesia.sk „počet ponúk stúpol na 13-násobok".

Profesia.sk v druhom štvrťroku 2019 zaznamenala len 134 pracovných ponúk, ktoré nevyžadovali príchod na pracovisko. Z celkovej ponuky išlo o približne 0,2 percenta. Ďalej potvrdzuje, že situácia sa vplyvom pandémie výrazne zmenila a za rovnaké obdobie v roku 2021 počet týchto ponúk vzrástol trinásť krát. Zamestnávatelia pre Profesiu.sk uverejnili v druhom štvrťrok 1777 ponúk na home office, čo predstavuje 2,2 percenta.

otec, dieťa, home office, práca z domu, telefonovanie, písanie, výchova Čítajte viac Kedysi benefit, dnes samozrejmosť? Rastie počet ponúk, ktoré dovoľujú pracovať z domu

Home officeu sa darí aj v treťom kvartáli. „Firmy od 1. júla do 26. augusta uverejnili ďalších 1050 ponúk bez požiadavky príchodu na pracovisko. Zo všetkých ponúk ide o 2,4 percenta,“ uvádza Richterová. Ďalej tvrdí, že najviac rozšírená je práca v informačných technológiách, prekladateľstve, médiách a marketingu. „Až tretina ponúk na ABAP či Backend programátorov ponúka prácu na diaľku. Celkovo môžeme vidieť, že remote work je najrozšírenejší najmä pri povolaniach, ktoré vyžadujú programátorské skúsenosti," dodáva.

Profesia.sk uvádza, že IT firmy mali dlhodobý problém s hľadaním špecialistov na programátorské inzeráty práce a formou home officeu môžu teda pracovať z kadekoľvek, čo im zvyšuje cieľovú skupinu. „Firmy už nie sú limitované hľadaním ľudí, ktorí bývajú alebo chcú bývať v okolí ich pôsobiska," tvrdí Richterová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #home office #remote work #telepráca