Žatva na Slovensku je vo finále. Aká bola úroda v jednotlivých regiónoch?

Úroda repky je takmer rovnaká ako v predošlom roku.

29.08.2021 11:46
pole, polia, žatva, kombajn Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aktuálne sú podľa informácií Mateja Korpáša z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) hustosiate obilniny pozberané na 95 percent a repka na 99 percent výmery. V uplynulých dňoch do značnej miery rozbahnili pôdu výdatné dažde, takže koniec tohtoročnej žatvy sa mierne posúva. Súbežne so žatvou sa v regiónoch vykonávajú aj prípravné práce na sejbu repky, prípadne už aj samotná sejba repky či letných miešaniek.

Buvala so psami Čítajte viac Ako môžu súťažiť poľnohospodári z vysokohorského prostredia? Družstvo v Liptovskej Tepličke ukazuje, že sa to dá

„Realizácia obilnín prebieha plynule. Niektorí pestovatelia však vyčkávajú, pretože pohyb v cenách je naozaj výrazný. Stúpajúce ceny sme zaznamenali najmä pri potravinovej pšenici," poznamenal.

V rámci celého Slovenska je podľa Korpášových slov úroda hustosiatych obilnín o čosi vyššia, ako bola v minulom roku. Úroda repky je takmer rovnaká ako v predošlom roku.

Spresnil, že v regióne Galanta je napriek veľkým výkyvom počasia počas vegetačného obdobia v okrese priemerná úroda hustosiatych obilnín mierne nad viacročným priemerom. Úroda repky je podľa neho však pre tunajších pestovateľov miernym sklamaním.

„V regióne Prievidza hodnotia poľnohospodári aktuálny rok ako priemerný. V porovnaní s rokom 2020 je výsledok len o niečo lepší," doplnil.

Dodal, že v oblasti Senice zaznamenali pokles produkcie oproti roku 2020 u repky o približne 10 percent a u raže ozimnej o 20 percent. Dôvodom je podľa neho najmä suchý apríl a väčší výskyt škodcov z dôvodu zákazu používania niektorých účinných látok zo strany EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva #úroda