Živelné pohromy tento rok otriasli Slovenskom. Záplavy a povodne spôsobili najväčšie škody na majetku

Slovensko si v poslednom roku prešlo ťažkým obdobím. Silné nárazové búrky, ktoré následne vytvorili záplavy. Postihlo nás tornádo na východnom slovensku, víchrice, ktoré striedali krupobitia. Najväčšie škody na majetku tento rok spôsobili živelné pohromy.

26.08.2021 10:28
Bratislava počasie povodne Dunaj Foto: ,
Záplavy na petržalskom brehu Dunaja v júni 2013. Pohľad na zaplavené bratislavské Tyršovo nábrežie.
debata

Najviac škôd spôsobili povodne a záplavy. Poisťovňa Allianz uvádza, že od začiatku roku 2021 do polovice augusta eviduje na trhu 5780 poistných udalostí na majetku, ktoré spôsobila príroda za viac ako 5 miliónov eur a takmer 90 percent tvoria škody na majetku privátnych klientov.

Riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz Milan Rajec poznamenal, že „klienti nám od začiatku roka nahlásili už 2000 škôd na majetku, spôsobených povodňami a záplavami, čo je viac ako tretina škôd spôsobených živlami." Ďalej uvádza sumy, ktoré účet presiahol, "účet presiahol 1,2 milióna eur. Hneď za nimi nasledovali víchrice, ktoré boli tento rok mimoriadne silné a poškodili majetok 1265-tim klientom. Výška nákladov za škody po víchriciach dosiahla takmer 1,2 milióna eur,“ približuje riaditeľ.

SR Bratislava politika vláda 83. rokovanie BAX Čítajte viac Mimovládka Transparency International podáva žalobu v súvislosti s koronaúvermi za miliardu eur

Allianz uvádza najväčšie poistné udalosti, ku ktorým jednoznačne patria poškodenia rodinných domov povodňami a krupobitím. „Evidujeme viacero rozsiahlych škôd z májových záplav v Rudne nad Hronom, kde sa pretrhla hrádza a vyliaty potok zaplavil časť obce. Jeden z klientov nám nahlásil poškodenie domu, keď príval vody vyrazil vstupné dvere a zaplavil mu prízemie až do výšky 70 cm. Škodu sme vyčíslili na takmer 19-tisíc eur,“ vymenúva M. Rajec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistné udalosti