Turistický „boom” v Chorvátsku. V septembri navštívi obľúbenú destináciu až 20 tisíc Slovákov

Chorvátsko túto letnú sezónu zaznamenáva obrovský nárast návštevnosti zahraničných turistov. Počet slovenských návštevníkov len za mesiac júl dosiahol úroveň celého minulého roka, tvrdí Chorvátske združenie turistov. Podľa nich zažíva Chorvátsko turistický „boom“.

19.08.2021 17:43
Senj Chorvátsko Foto: ,
ilustračná fotka
debata (2)

Ako ďalej informuje, od začiatku roka do polovice augusta do krajiny pricestovalo 8,8 milióna zahraničných návštevníkov. „To predstavuje 47 percentný nárast oproti roku 2020 a bolo zrealizovaných viac ako 54 miliónov prenocovaní, čo je takmer o 40 percent viac, než vlani. Najpočetnejšími návštevníkmi boli nemeckí turisti (1,6 milióna), nasledovaní Slovincami (894 tisíc), Poliakmi (723 tisíc) a Rakúšanmi (680 tisíc),“ tvrdí združenie.

Na siedmom mieste sa umiestnili turisti zo Slovenska s 276 tisíckami príchodov. „piatu a šiestu pozíciu zaujali návštevníci z Českej republiky (561 tisíc) a Maďarska (342 tisíc),” dodáva. Tento rok bolo zrealizovaných viac ako 1,8 milióna prenocovaní, čo je pre porovnanie s minulým rokom nárast o 110 percent, konštatuje združenie.

Podľa doterajších výsledkov je Chorvátsko bezpečnou a úspešnou turistickou krajinou. „V porovnaní s rekordným rokom 2019 sa v súčasnosti nachádzame na približne 63 percentách a rezervácie na august a september sú tiež veľmi dobré. Ďalšie výsledky budú v najväčšej miere závisieť od nás a na epidemiologickej situácii v zemi pôvodu návštevníkov," poznamenal Kristjan Staničić, riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia.

COVID preukaz pas Čítajte viac Digitálny COVID preukaz EÚ sa neposiela automaticky. Treba si oň požiadať

Chorvátsko patrí medzi obľúbené slovenské destinácie. Dubravko Miholić, riaditeľ turistického združenia pre Českú republiku a Slovensko tvrdí, že „návštevníci zo Slovenska sú tradičnými a obľúbenými hosťami v Chorvátsku. Sme potešení, že aj tento rok potvrdili svoj záujem o „slovenské more“ a v hojnom počte sa vrátili k svojej obľúbenej dovolenke v Chorvátsku, či už strávenej na plážach nášho malebného pobrežia alebo vo forme aktívnej dovolenky spojenej s jachtingom, cyklistikou alebo turistikou, ktoré sú čoraz častejšie náplňou dovolenky slovenských turistov.“

Chorvátsko na jeseň

Klíma túto letnú sezónu hrala Chorvátsku do kariet a v podobnom príjemnom tempe bude pokračovať aj nasledujúce jesenné mesiace. Čo znamená, že naďalej budú pribúdať počty dovolenkárov, aj po skončení hlavnej sezóny. „Predpokladáme, že súčasný trend bude pokračovať a Chorvátsko navštívi v septembri okolo 20.000 tisíc turistov zo Slovenska, ale je možné, že si pre svoju dovolenku vyberie toto obdobie aj väčší počet návštevníkov, ktorí si budú chcieť predĺžiť leto. A nie je sa čomu diviť, pretože september a október patrí k najpríjemnejším mesiacom pre návštevu Chorvátska", dodáva Dubravko Miholić.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko