Cena kávy vystrelila, obchodníci míňajú zásoby. Kedy a o koľko si priplatíme v obchodoch?

Nápoj, bez ktorého si mnoho ľudí nevie predstaviť ráno. Milovníci kávy s obavami sledujú cenu svojho obľúbeného nápoja po tom, čo najväčšieho exportéra kávy na svete zasiahli silné mrazy.

09.08.2021 14:41
študentka, radosť, brigáda, káva Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Nepriaznivé počasie v Brazílii, ako aj nedostatok pracovníkov v prístavoch v dôsledku pandémie spôsobili tlak na cenu kávy. Jej cena smerovala na burze prudko hore. Čaká spotrebiteľov cenový šok?

Prečo ide cena kávy nahor

Dôvodom zdražovania je primárne nepriaznivé počasie, ktoré sužuje výrobné oblasti v Brazílii. Problematické počasie pretrváva už od vlaňajška. Ide o suché a teraz tiež nezvyčajne chladné počasie, ktoré ničí podstatnú časť brazílskej úrody kávy, vysvetľuje vo svojom komentári hlavný ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

reality,nehnutelnost,rodinny dom,stavba,Hamuliakovo Čítajte viac Ceny bývania rastú a rastú, blížia sa k rizikovému pásmu. Predbiehajú už aj platy. Kedy sa to otočí?

Kávovníky sú totiž mimoriadne citlivé na mráz, ktorý ich môže vážne poškodiť alebo dokonca úplne zničiť. „Pokles výnosnosti brazílskych plantáží je na úrovni 50 až 100 percent. Predbežne sa očakáva prepad celkovej produkcie brazílskej kávy až o 23 percent v porovnaní s minulým rokom, čo je päťročné minimum,“ tvrdí pre Pravdu ekonomická analytička FinGo.sk Lenka Buchláková.

Čerpajú zo zásob

Aký bude mať nárast ceny kávy na burze dosah pre konečných spotrebiteľov? Dodávatelia a predajcovia kávy zatiaľ využívajú zásoby, ktoré sa im podarilo vyjednať za nižšie ceny.

„Momentálne sa nás pohyb na trhu dotýka iba okrajovo. Reálne zvýšenie cien pocítime až s novým zberom, keď budeme poznať skutočný dosah mrazov v Brazílii,“ vysvetľuje pre Pravdu šéf piešťanskej pražiarne výberovej kávy Concept Coffee Roasters Peter Dvorský. Zatiaľ sa ceny svojich produktov zvyšovať nechystajú. „Ak však príde k rastu ceny vstupnej suroviny, budeme musieť do ceny našich produktov prípadné zvýšenie ceny premietnuť,“ dodáva.

Výrazný rast ceny kávy si všimla aj spoločnosť Ebenica Coffee. „Pre nás ako producentov výberovej kávy to predstavuje značnú komplikáciu, pretože sa nám cena vstupnej suroviny nielenže niekoľkonásobne zvýšila, ale v niektorých konkrétnych prípadoch je dokonca problém zohnať potrebné množstvo zelenej kávy, keďže časť tohtoročnej úrody je zničená,“ opisuje situáciu na trhu s kávou Barbora Uherčíková, ktorá je marketingová manažérka Ebenica Coffee. Spoločnosť zatiaľ prudké zvyšovanie cien neplánuje, pretože niektoré kávy nakúpila hneď po zbere vo väčšom objeme, ktorý by jej mohol vystačiť na najbližší polrok.

Zdražovanie za rohom?

Pri pohľade na ceny kávy na burze je zrejmé, že enormne narástli. Prečo sa teda ešte nepremietli v obchodoch a prevádzkach? Podľa Buchlákovej cena kávy zatiaľ v obchodoch nie je vyššia, pretože situácia na burze sa na cenách pre konečných spotrebiteľov odzrkadlí až v priebehu najbližších týždňov. „Ceny najpredávanejších káv v našich obchodoch by mohli v nasledujúcich týždňoch porásť o 7 až 9 percent,“ odhaduje analytička.

Podobného názoru je aj analytik Stanislav Pánis z J&T Banky, podľa ktorého sa ceny premietnu do cien v obchodoch s istým časovým oneskorením. „Mnohí obchodníci už avizovali, že tak urobia. A to nielen v dôsledku rastu cien vstupných surovín, ale aj dopravy a ďalších nákladov prakticky zo všetkých strán,“ tvrdí pre Pravdu.

Je presvedčený o tom, že konzumenti kávy v najbližších mesiacoch môžu očakávať vyššie ceny kávy. Svet si bude musieť podľa analytika zvyknúť na vyššie ceny kávy v najbližšom čase, keď nepriaznivé počasie v Brazílii značne zníži nielen jej tohtoročnú úrodu. „Mrazy sa prejavia na slabšej úrode aj na budúci rok, keď zničili časť kávovníkov. K tomu je potrebné pridať nedostatok prepravných kapacít, čo tlačí na rast cien dopravy. Okrem toho vo všeobecnosti rastú ceny vo výrobe a v spracovaní v dôsledku narušených dodávateľských reťazcov. Navyše dopyt po káve stále rastie,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Brazília #káva