Chýbajúca križovatka D1D4. V hlavnom meste bude mať doprava problémy

Pre dopravu v hlavnom meste to spôsobí veľké problémy na niekoľko rokov, minister dopravy hovorí, že vodiči budú musieť "potiť krv". Peniaze na výstavbu križovatky D1D4 sú v štátnom rozpočte, no ministerstvo financií ich zatiaľ neuvoľnilo, a tak nemôže ani začať verejné obstarávanie.

05.08.2021 17:52
SR doprava Karloveská oprava vozovka časti BAX Foto:
ilustračná foto.
debata (15)

Chýbajúce prepojenie súčasnej diaľnice D1 s diaľnicou D4 aj po jej odovzdaní do používania na východnom okraji Bratislavy spôsobí veľké problémy doprave v hlavnom meste na niekoľko rokov. Zmeny v projekte výstavby križovatky D1D4, opakované povoľovacie konania v minulosti a stále meškajúce verejné obstarávanie tejto stavby považuje minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) za jedného z najškaredších kostlivcov a jeden z najväčších problémov, ktoré zdedil po bývalom vedení rezortu.

Križovatka D1D4 mala byť pôvodne súčasťou PPP projektu na D4R7. Pre nesúhlas bývalého starostu bratislavskej mestskej časti Vajnory Jána Mrvu s tým, aby nová D4 viedla ponad súčasnú D1, bola križovatka z projektu vyňatá a začala ju pripravovať zvlášť Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Technické riešenie, že D1-ka sa bude zdvíhať nad D4-ku, označil minister dopravy s odstupom času za nezmyselné. Ako informoval vo štvrtok v livestreame, Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) mal následne navyše výhrady, že ku križovatke nebola štúdia realizovateľnosti, čo znamenalo ďalšie zdržanie o niekoľko mesiacov. „Myslím si, že v takýchto prípadoch sa dalo postupovať inak, ale musíme rešpektovať zákon," povedal Doležal.

Západný obchvat Prešova, D1 Čítajte viac Združenie vyzýva Prešov na výstavbu privádzača, v pláne rezortu nie je

To, že nebude hotová križovatka D1D4, spôsobí problém aj s riadením tranzitnej dopravy v Bratislave. Rezort dopravy sa podľa ministra bude snažiť motivovať nákladnú tranzitnú dopravu cez mýto, aby v križovatke D4R7 Bratislava, Juh zišli na R7-ku a cez Prievoz vyšli na D1-ku. „Ten obchvat (na D4) nebude mať taký efekt, pokiaľ nebude hotová križovatka D1D4. Dovtedy budeme riadiť dopravu tak, aby sa pripájala na D1-ku v Prievoze pod Prístavným mostom. Aspoň odľahčíme Einsteinovu a Prístavný most. Budeme sa o to snažiť dopravným značením, resp. motivovaním dopravcov, aby bolo lacnejšie ísť touto trasou," podotkol Doležal.

ÚHP už odsúhlasil križovatku D1D4, sú na to vyčlenené peniaze v štátnom rozpočte, ale NDS stále nemôže začať verejné obstarávanie, keďže ministerstvo financií ich zatiaľ neuvoľnilo. Na výstavbu križovatky, vrátane napájacích vetiev bude podľa ministra dopravy potrebných zhruba tisíc dní, teda tri roky, od skončenia obstarávania zhotoviteľa. To sa však ešte ani nezačalo. „Prostriedky sú alokované, ale nemáme ich k dispozícií a v rámci rozpočtovej zodpovednosti NDS nesmie začať výstavbu niečoho, čo nemá rozpočtovo legitímne kryté," upozornil Doležal. Do skončenia výstavby križovatky podľa neho budú musieť vodiči v hlavnom meste „potiť krv“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #diaľnica D1 #diaľnica D4