V Smolníku sa ukončila rekonštrukcia mosta. Náklady sa vyšplhali na 420-tisíc eur

Rekonštrukciu mosta v Gelnickom okrese, ktorý bol v havarijnom stave sa po desiatich mesiacoch podarilo dokončiť. Cena opravy narástla až do výšky 420-tisíc eur.

03.08.2021 13:04
Banska Bystrica, Martin, 1/18, cesta, oprava,... Foto: ,
Snímka je z 25. 5. 2021.
debata (1)

Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukciu mosta medzi obcami Smolník a Smolnícka Huta v Gelnickom okrese, ktorý bol v havarijnom stave. Oprava trvala desať mesiacov. Celkové náklady sa vyšplhali na 420.000 eur. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

„Tento most bol pred rekonštrukciou v stavebno-technickom stave VI z celkového počtu VII. Znamená to, že mal vážne poškodenú nosnú konštrukciu, časť nosníkov bola výrazne poškodená a hrozilo ich zrútenie,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že pod jeho zlý stav sa podpísali najmä preťažené vozidlá, ktoré ním prechádzali, aj voda z koryta potoka, ktorá podmyla jeho základy. Časti nosníkov boli popraskané a vypadávali z nich kusy betónu.

Mesto Košice opraví trate v zlom stave Čítajte viac Košice opravia trate aj nakúpia električky

Na rekonštrukciu získal KSK 333.430 eur z úveru z Európskej investičnej banky. Projekt sa podľa KSK pre zlý stav mosta navýšil takmer o 26 percent. Ďalších 85.000 eur dofinancoval kraj zo svojho rozpočtu.

S prácami začali vlani v septembri. Vyžiadali si dočasné dopravné obmedzenia, pričom bol úsek prejazdný vždy v jednom jazdnom pruhu. V rámci rekonštrukcie vymenili poškodené nosníky, pribudla nová hydroizolácia a odvodnenie mosta. Opravená bola spodná stavba, opory mosta či rímsy. Osadené bolo tiež nové zábradlie a spolu s opravou mosta zrealizovali aj úpravu koryta potoka a opravu cesty pred a za mostom. V najbližších dňoch pribudne na vozovke ešte vodorovné dopravné značenie.

Most v extraviláne obce Smolnícka Huta bol postavený pred 60 rokmi. Ako uviedol jej starosta Marián Pohly, jeho rekonštrukcia výrazne zlepší bezpečnosť jazdy v tomto úseku a predíde sa tým možným dopravným nehodám. „Obnova mosta sa možno obyvateľom zdala byť zdĺhavá, no treba si uvedomiť, že rekonštrukcia prebiehala počas pandémie, ktorá postihla aj zamestnancov stavby. Okrem toho takáto komplexná rekonštrukcia podlieha okrem technologických prestávok aj rôznym kontrolám či administratívnym procesom. Verím, že takto opravený most vydrží ďalšie desaťročia,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #rekonštrukcia mosta #stavebná úprava #Smolnícka Huta