Mrazy v Brazílii ohrozujú úrodu. Ceny kávy Arabica v pondelok prudko vzrástli

Kávovníky sú mimoriadne citlivé na mráz, ktorý ich môže vážne poškodiť alebo dokonca úplne zničiť.

26.07.2021 19:51
kava Foto:
debata

Ceny kávy Arabica v pondelok prudko vzrástli a dostali sa najvyššie za viac než 6,5 roka. Dôvodom sú mrazy v Brazílii, ktoré ohrozujú úrodu.

Kávovníky sú mimoriadne citlivé na mráz, ktorý ich môže vážne poškodiť alebo dokonca úplne zničiť. Podľa predbežných odhadov brazílskej poľnohospodárskej agentúry Conab minulotýždňové mrazy zasiahli 150-tisíc až 200-tisíc hektárov, teda 11 % z celkovej plochy vysadenej kávovníkmi.

„To je prvýkrát od roku 1994, čo Brazília zažila takéto počasie,“ uviedla spoločnosť I & M Smith, ktorá obchoduje s kávou.

nájom, prenájom, nové bývanie, sťahovanie, manželia Čítajte viac Lacná hypotéka na celú dekádu? Banka novou ponukou prekvapila, prerazila nové dno

Termínované kontrakty na kávu Arabica na burze ICE v pondelok prudko stúpli, septembrový kontrakt sa dostal až na 2,152 USD (1,8257 eura) za libru (0,453 kg), čo bolo o 13 % viac v porovnaní s jeho piatkovou (23. 7.) zatváracou cenou. Zároveň to bola najvyššia cena pre kontrakt s dodávkou v nasledujúcom mesiaci od októbra 2014.

„Rozsah škôd stále nie je známy,“ uviedol obchodník s agrokomoditami firmy Britannia Global Markets Charles Sargeant. Dodal, že odhady škôd stúpli na 5,5 milióna až 9 miliónov vriec (po 60 kg) z 2 až 3 miliónov v minulom týždni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #úroda #káva