Rezort preberá v hroznom stave. Čo čaká bankového manažéra na pôdohospodárstve?

Pramálo času, peňazí, nevídané napätie a nervozita medzi poľnohospodármi a potravinármi, ale aj obrovské očakávania sú životnými výzvami pre nového, v poradí 14. ponovembrového, ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Jeho predchodca Ján Mičovský sa ukázal ako insitný politik a stratil až priveľa času potrebného na sformovanie Strategického plánu k meniacej sa Spoločnej poľnohospodárskej politike.

12.06.2021 07:00
vlcan Foto: , ,
Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva.
debata (36)

Vlčan preberá rezort v situácii, keď mu z každého rohu bliká červená. V šibeničnom termíne piatich mesiacov by mal spracovať strategický plán, ktorý treba poslať do Bruselu do konca tohto roku. Neurobilo sa na ňom dohromady nič, a teraz treba rýchlo dotiahnuť dlho odkladané a mimoriadne citlivé veci. Ide o peniaze pre pôdohospodárstvo a vidiek, a to nielen z Európskej únie, ale aj o vlastný národný príspevok. Práve v zápase o jeho zvýšenie Mičovský prehral. Ešte pred vlaňajšími voľbami predchádzajúca ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sľubovala poľnohospodárom kofinancovanie z národných zdrojov vo výške 40 percent. Nedostalo sa to však do žiadneho uznesenia vlády.

Mičovský ju chcel tromfnúť a ohlásil 45-percentný podiel zdrojov na financovaní potrieb agropotravinárstva a rozvoja vidieka. Dopadol neslávne. Pri rokovaniach vtedy ešte s ministrom financií Eduardom Hegerom nedosiahol ani cent navyše, naopak, uzemnili ho 20 percentami. A to by príspevok zo slovenských verejných zdrojov nemal byť nižší ako 25 percent.

Keďže Mičovský nevybojoval žiadne peniaze z plánu obnovy, pritom sľuboval dve miliardy eur, potom jednu miliardu, neskôr 60 miliónov eur, je teraz Vlčan, pred rokom ešte štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva, v nezávideniahodnej situácii.

micovsky Čítajte viac Mičovský sa vrátil - a padol. Ministrom bude Vlčan

Manažér s politickou zodpovednosťou

Vlčan sa s Mičovským názorovo rozchádzal a po troch mesiacoch na funkciu štátneho tajomníka abdikoval. Ako bankového pragmatika, znalca práva a človeka krízových situácií si ho zabrali na Úrad vlády. Lenže iné je byť v tíme poradcov jedného či druhého premiéra OĽaNO a iné niesť absolútnu politickú zodpovednosť za rezort, ktorý v takej katastrofálnej situácii, ako sa ocitol teraz, za posledných tridsať rokov ešte nebol.

Súbežne so strategickým plánom musí Vlčan dosiahnuť úplnú akreditáciu Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), cez ktorú prechádza ročne bezmála pol miliardy eur na rôzne podpory do pôdohospodárstva. Bude či nebude spokojný s vedením PPA, ktoré mu zanechal Mičovský? Na čele PPA by mal stáť človek nielen s autoritou, so znalosťami problematiky, ale aj anglického jazyka. Do Bruselu by mali chodiť perfektne pripravení úradníci nielen z agentúry, ale celého rezortu, ktorí celkom prirodzene vedia obhájiť záujmy svojej krajiny. A to sa dlhodobo ukazuje už aj vzhľadom na nekonzistentnosť agrárnych politík jednotlivých vlád ako jedna zo slabín vrcholového manažmentu agrorezortu.

Možno predpokladať, že nový minister urobí viacero personálnych zmien. Mimochodom, štátny tajomník Andrej Gajdoš odišiel z funkcie na vlastnú žiadosť v deň vymenovania Vlčana za ministra. Práve od ľudí, ktorých si Vlčan vyberie, bude závisieť, či obrovský objem práce, ktorý ho čaká, načas zvládne.

Zdroje, dôvera a komunikácia

Postavenie, v ktorom sa ocitol agrorezort, pripomína obkľúčenú armádu, ktorá už príliš nemá na výber. Priznal to aj predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta, podľa ktorého sa situácia začína riešiť päť minút po dvanástej. Napriek tomu sa podľa Karahutu stratený čas pri tvorbe strategického plánu dá ešte dobehnúť.

Kvalita strategického plánu závisí od toho, ako bude podporený financiami. Ak bude kofinancovanie extrémne nízke, potom bude treba jednotlivé intervencie alebo krátiť, alebo niektorých sa úplne vzdať.

Karahuta pripomenul, že to, čo najviac chýba, je nastavenie intervenčných vecí, to, kam peniaze pôjdu na základe strategického plánu. "Ak si zle nastavíme ciele, peniaze (z Bruselu) nedostaneme a čo bude nasledovať, bude asi každému jasné, kolaps vidieka. Som však presvedčený, že Samuel Vlčan to zvládne.“

Dôležitá v tejto otázke bude komunikácia ministra s poľnohospodár­skymi a potravinárskymi samosprávami, ktoré najlepšie poznajú, aký dosah bude mať také alebo onaké rozhodnutie na podnikanie.

Najväčšia samosprávna organizácia Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) už vyslala ministrovi signál, že si veľmi želá, aby nový minister svojou prácou a názormi poľnohospodárov a potravinárov motivoval a spájal, nie ich rozdeľoval ako jeho predchodca. Dôležitá je spoločná komunikácia a odborná diskusia.

„Bez ohľadu na všetky okolnosti a nechutný cirkus, ktorý sprevádzal personálnu výmenu v ministerskom kresle, podávame novému ministrovi ruku na spoluprácu. Veríme, že ju prijme a upokojí situáciu v odvetví,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Ján Mičovský Čítajte viac Mičovský odstupuje, agrorezort je na dne. Kto ho nahradí?

Akého roľníka hľadajú politici

Poľnohospodári upriamujú pozornosť nového ministra aj na okamžité riešenie či korekciu súčasnej politiky agrorezortu. "Treba riešiť nové výzvy, aby sa stihli vyčerpať zdroje na tento a budúci rok. Ide o 330 miliónov eur, z toho 168 miliónov má ísť na modernizáciu fariem,“ pripomenul Ján Jelen, ktorý stojí na čele Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska. Zdôraznil, že najmä pri modernizačných podporách by bolo žiaduce poskytnúť dotácie čo najväčšiemu počtu fariem, pretože investovať potrebujú všetci. Veľkí aj malí.

Veľká nespokojnosť vládne s prácou Slovenského pozemkového fondu (SPF). "Farmári nemajú podpísané nájomné zmluvy, fond na naše výzvy nereaguje niekedy celé roky. Blokuje to nielen rekonštrukciu hospodárskych dvorov, novú výstavbu, ale štát prichádza o milióny eur z pôdy, ktorú prenajíma Slovenský pozemkový fond,“ poukázal na nečinnosť SPF Ján Jelen.

Šéf združenia agropodnikateľov očakáva, že nový minister čo najskôr predstaví víziu praktickej poľnohospodárskej politiky. "Treba sformulovať štátnu objednávku, ktorá by zahŕňala dodávku slovenských potravín minimálne pre organizácie, ktoré sú v réžii štátu – nemocnice, armáda, domovy dôchodcov, školy,“ navrhuje Ján Jelen.

Ak niečo spája poľnohospodárov, je jedno či malých, alebo veľkých, tak je to volanie po stabilite a prekonaní pocitu márnosti práce, ktorú denne vykonávajú. "Ľudí, ktorí poctivo pracovali v družstvách, sa zmocňuje apatia, pretože sa likviduje to, čo vybudovali,“ povedal Milan Mišánik zo Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností.

Podľa Mišánika politici hľadajú akéhosi nového roľníka, farmára, ale nevidia tých, ktorí tu sú a reálne dorábajú mlieko, mäso.

„Je mi do smiechu aj do plaču zároveň, keď po facebooku kolujú otázky začínajúcich farmárov typu, kto mi poradí, ako mám zasadiť zemiaky. Na Slovensku sú tisíce farmárov, ktorí sa nimi stávajú v okamihu podania žiadosti o dotácie, ale reálnu produkciu za nimi nevidno, a ak niečo vyrobia, tak to neraz predávajú načierno. Na všetkých by mal platiť jeden meter,“ myslí si Mišánik.

Vlčan začal vymieňať manažérov

Minister Vlčan neotáľa s personálnymi výmenami. V piatok podľa informácií Pravdy odišli z pozícií dvaja z generálnych riaditeľov – sekcia poľnohospodárstva aj potravinárstva – (Martin Nevoľný a Jaroslav Remža), tiež hovorca rezortu Daniel Hrežík, ale aj ďalší pracovníci. Ešte v stredu vláda schválila návrh na odovlanie štátneho tajomníka Andreja Gajdoša, ktorý sám požiadal o uvoľnenie z funkcie a nie je vraj istá ani budúcnosť súčasného prvého štátneho tajomníka Martina Fecka.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Ján Mičovský #Samuel Vlčan