Vlčana čaká akreditácia PPA a personálne zmeny. Spolieha sa na manažérske skúsenosti z bánk

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) a nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan informovali o nových výzvach v rezorte pôdohospodárstva.

09.06.2021 15:05 , aktualizované: 16:35
debata (2)

Premiér novému ministrovi zaželal veľa síl, keďže v rezorte ho čaká viacero výziev. Jednou z nich je i akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorú musí agrorezort stihnúť do 15. Októbra tohto roka.

„Verím, že poctivým manažérskym prístupom sa nám podarí zmeny v rezorte dokončiť,“ povedal Vlčan. Za jednu z nich považuje práve spomínanú akreditáciu PPA. „Časť úloh je splnená, ale tá väčšia časť ako je digitalizácia či personálne výmeny pred nami ešte stoja,“ povedal nový minister pôdohospodárstva. Vlčan sa spolieha i na svoje skúsenosti z transformácie bankového sektora.

Potravinová sebestačnosť i nový vedúci

Pred Vlčanom stojí i vyrokovanie dobrých podmienok pre slovenských poľnohospodárov v novej Spoločnej poľnohospodárskej politike. Tú treba podľa neho nastaviť tak, aby zvýšila potravinovú sebestačnosť a vytvorila atraktívnejšie pracovné podmienkach na vidieku. „Nebude to jednoduchá úloha. Budeme narážať na agromafiu, ktorá sa žiaľ v tomto sektore posledné roky doslova koncentrovala," povedal Vlčan.

Na vedúcich pozíciách si nový minister predstavuje skúsených manažérov. Nevylúčil ani zmenu na pozícii šéfa PPA. Tým napriek výberovému konaniu zostal po rozhodnutí exministra Jána Mičovského (OĽaNO) Andrej Gajdoš. Víťaz výberového rozhovoru Marián Bulla nastúpil počas mája na pozíciu výkonného riaditeľa PPA.

Čo na nového ministra čaká?

  • Spoločná poľnohospodárska politika na najbližšie obdobie,
  • akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry,
  • pokračovanie v konsolidácii rezortných organizácií,
  • reštart slovenského pôdohospodárstva,
  • intenzívny dialóg so zainteresovanými organizáciami agrosektora.

Demisia/nedemisia

Nového ministra vymenovala v utorok prezidentka Zuzana Čaputová. Vo funkcii nahradí bývalého ministra pôdohospodárstva, ktorý podal koncom mája demisiu. A nič na tom nezmenilo ani jej pondelkové stiahnutie. Na stole už totiž bola dohoda o inom kandidátovi. Tým bol práve Vlčan, ktorý pôsobil ešte vlani na ministerstve tri mesiace ako štátny tajomník.

Mičovského rozhodnutie súviselo s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním a väzbou generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej. Zároveň pripustil, že jeho nástupcom vo funkcii by mohol byť súčasný štátny tajomník rezortu Martin Fecko. Spomínalo sa však aj meno terajšieho ministra či súčasného štátneho tajomníka Andreja Gajdoša. Ten v utorok požiadal o uvoľnenie z funkcie štátneho tajomníka.

Kto je Vlčan?

Samuel Vlčan (50) vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Počas pracovnej kariéry pôsobil v oblasti práva a bankovníctva. Bol členom predstavenstva Slovenskej sporiteľne. Exekutívny rozvojový program pre vrcholových manažérov absolvoval na University of California v Berkley, USA.

V Bosne a Hercegovine bol generálnym manažérom zodpovedným aj za regionálne organizačné a finančné riadenie spoločnosti Hypo Alpe-Adria Bank. Následne pôsobil na pozícii generálneho manažéra Volksbank/Sberbank Slovensko.

Po parlamentných voľbách v roku 2020 ho vláda 19. apríla vymenovala do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva na návrh vtedajšieho ministra Jána Mičovského. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť odišiel k 15. júlu minulého roka. Následne pôsobil v poradnom zbore vtedajšieho predsedu vlády a terajšieho ministra financií Igora Matoviča pre oblasť slovenského poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. Tento post zastával aj po vymenovaní vlády Eduarda Hegera.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PPA #Mičovský #Vlčan