Agrorezort má nového šéfa. Očakávanie farmárov sú veľké

Ministerstvo pôdohospodárstva už vedie Samuel Vlčan. V utorok nového ministra vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Ten nahradil dosluhujúceho ministra Jána Mičovského (OĽaNO), ktorý pred vyše týždňom podal demisiu. A nič na tom nezmenilo ani jej pondelkové stiahnutie. Na stole už totiž bola dohoda o inom kandidátovi. Tým bol práve Vlčan, ktorý pôsobil ešte vlani na ministerstve tri mesiace ako štátny tajomník.

08.06.2021 13:34 , aktualizované: 16:32
caputova Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom.
debata (1)
Video

„Vo svojej novej funkcii budete musieť v krátkom čase riešiť naozaj veľké výzvy,“ povedala pri vymenúvaní prezidentka Vlčanovi. Naznačila tým neľahkú situáciu nielen v samotnom rezorte, ale aj na samotnom ministerstve a v jeho organizáciách. Na nového ministra čaká aj reforma štátnych lesov. No aj doriešenie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Ak nebude funkčná, ohrozené je podľa prezidentky i vyplácanie dotácií farmárom.

Neporiadok v rezorte

Čo hovoria ľudia z agrorezortu? Prvé reakcie z radov farmárov i potravinárov poukazujú na nedokončené úlohy v rezorte. „Nový minister bude mať neľahkú úlohu dotiahnuť prípravu strategických rezortných dokumentov,“ hovorí riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Na mysli má Koncepciu rozvoja poľnohospodárstva do roku 2035, ale aj Strategický plán Slovenskej republiky k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ. Okrem toho na pleciach nového šéfa agrorezortu zostane tiež akreditácia Poľnohospodárskej platobnej agentúry, ale aj personálne zastabilizovanie kľúčových rezortných inštitúcií. Popasovať sa bude musieť i s potravinovou sebestačnosťou, ktorú má vláda aj v programovom vyhlásení, dodala Venhartová. Práve tu totiž Slovensko dlhodobo pokrivkáva. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov je na úrovni 40 percent.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora však netajila svoje rozčarovanie z vývoja celej situácie okolo Mičovského demisie. „Sme znechutení z toho, čoho sme svedkami. Cirkus v priamom prenose pokračuje. Akokoľvek sa na situáciu pozeráme, nerozumieme jej,“ povedal jej predseda Emil Macho. Spôsob, akým sa verejnosti, a najmä odbornej verejnosti, komunikovala výmena ministra, vysiela podľa neho veľmi negatívny signál a je zosmiešnením práce domácich poľnohospodárov a potravinárov.

Dni poľa s novým ministrom

Komora si myslela, že po takom dlhom úpadku slovenského agropotravinárskeho sektora sa začne aspoň diskusia o reštarte. No nestalo sa tak. „Za posledný rok sme padli ešte hlbšie na dno, a to nielen morálne, ale aj odborne,“ hovorí Macho. A nejde pritom len o plán obnovy, z ktorého poľnohospodárstvo úplne vypadlo. Pripomenul, že v utorok sa začali Celoslovenské dni poľa, ktoré odštartoval práve pondelkový chaos okolo výmeny šéfa agrorezortu.

Mičovský minulý týždeň oznámil, že odstúpi z funkcie. Jeho krok súvisí s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním a väzbou generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej. Zároveň pripustil, že jeho nástupcom vo funkcii by mohol byť súčasný štátny tajomník rezortu Martin Fecko. Spomínalo sa však aj meno terajšieho ministra či súčasného štátneho tajomníka Andreja Gajdoša.

Kto je nový šéf agrorezortu?

Samuel Vlčan pôsobil ako druhý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva, no len tri mesiace. A to od polovice apríla do polovice júna minulého roka. Pod palcom mal sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu a Inštitút pôdohospodárskej politiky.

Vlčan vyštudoval medzinárodné vzťahy na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Právnické vzdelanie získal na Univerzite Komenského v Bratislave. Počas pracovnej kariéry pôsobil v oblasti práva a bankovníctva. Viedol právne oddelenia HVB Banky a Slovenskej sporiteľne. Bol členom predstavenstva Slovenskej sporiteľne.

Exekutívny rozvojový program pre vrcholových manažérov absolvoval na University of California v Berkeley (USA). V Bosne a Hercegovine bol generálnym manažérom zodpovedným aj za regionálne organizačné a finančné riadenie spoločnosti Hypo Alpe-Adria Bank. Následne pôsobil na pozícii generálneho manažéra Sberbank Slovensko. Do funkcie štátneho tajomníka prechádzal z postu výkonného riaditeľa spoločnosti WP TECH, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti priemyselnej výroby.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárstvo #Mičovský #Vlčan