Mičovský odstúpi z funkcie ministra pôdohospodárstva

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) oznámil, že odstúpi z funkcie.

25.05.2021 09:31 , aktualizované: 17:08
Ján Mičovský Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO).
debata (195)

Urobiť tak chce v pondelok 31. mája. Mičovský to oznámil na brífingu v súvislosti s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde.

Video
Mičovský ohlásil rezignáciu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok (21.5.) na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na väzobné stíhanie v prípade siedmich obvinených osôb. Ide o osoby, ktoré Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v stredu (19.5.) v súvislosti s korupciou na SPF v rámci akcií Latifundista a Feudál.

Medzi obvinenými bola aj generálna riaditeľka SPF Gabriela Bartošová, ktorá do funkcie nastúpila za súčasnej vlády a nominoval ju Mičovský. Ministerstvo v pondelok prijalo jej abdikáciu. Skutočnosť, že sa orgány činné v trestnom konaní (OČTK) venujú aj nominantom súčasnej koalície podľa ministerstva potvrdzuje otvorenosť a úprimnosť protikorupčného snaženia tejto vlády.

Video
Minister Mičovský v Ide o pravdu: Matovič je slovenský Havel. Išiel za svojím cieľom

„Prezentovali mi ju ako protikorupčnú bojovníčku, ktorá tam už bola a odišla práve pre boj proti korupcii. Ja som mal po nástupe do funkcie veľa povinností, a tak som dal na rady kolegov. Keď som však išiel Bartošovú vymenovať, narazil som na problém jej dávneho vzťahu s mafiánom Milošom Kaštanom. O tomto vzťahu som sa rozprával aj s ňou, tvrdila mi, že bola mladá a nerozvážna a vzťahy dávno ukončila. Toto tvrdenie som prijal a začiatkom marca ju vymenoval. Teda iba pár dní po mojom vymenovaní,“ pokračoval Mičovský.

Končiaci agrominister ďalej uviedol, že nie je priateľ s matkou šéfky SPF Bartošovou, ako sa objavilo v médiách. Tie práve tento dôvod označili ako možný, že Bartošová bola vymenovaná do funkcie. „Nepoznám ju, je to lož. Bartošová sa ukázala ako veľmi dobrá a talentovaná odborníčka. Výrazne sa ukázala vo vzťahu k pozemkom, najmä pod diaľnicami. Pomohla aj personálnej rekonštrukcii fondu. Podrobnosti jej údajného korupčného správania mi nie sú známe. No pre zachovania svojej sebaúcty odstúpim,“ dodal Mičovský.

Na demisiu reagoval aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Pána ministra Jána Mičovského vnímam ako človeka s veľkým zmyslom pre spravodlivosť. Jeho rozhodnutie akceptujem a vyjadrujem vďaku za odvedenú prácu v rezorte, v ktorom zdedil po bývalých vládach premyslený systém nezaslúžených privilégií a úplatkov,“ povedal. Podľa Hegera bude očista tohto rezortu pokračovať, rovnako ako nastavenie nových spravodlivých pravidiel v dotačnej politike.

Dnešná demisia je podľa hnutia OĽaNO ukážkou diametrálneho rozdielu medzi súčasnou vládou a predošlými vládami Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktorých ministri „nikdy neboli schopní prevziať zodpovednosť ani za vlastné zlyhania, nie ešte za zlyhania a kauzy svojich nominantov“.

„Ján Mičovský zo svojej funkcie odstupuje kvôli tomu, že sa nepodarilo chápadlá prerastenej mafiánskej chobotnice vlád Fica a Pellegriniho odseknúť včas. Rok jeho pôsobenia v rezorte sa niesol najmä v znamení boja s korupciou a inými neférovými praktikami, ktoré roky sťažovali prácu poctivým poľnohospodárom, potravinárom i lesníkom,“ povedal pre denník Pravda Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia OĽaNO.

Za jeho doterajšiu prácu sa Mičovskému hnutie poďakovalo. O novej nominácii na post ministra, ako aj ďalšom pôsobení Mičovského budú podľa Dojčana v najbližšom čase informovať. Mičovský však naznačil, že novým agroministrom by sa mohol stať jeho stranícky kolega z OĽaNO Martin Fecko. Ten je v súčasnosti štátnym tajomníkom rezortu pôdohospodárstva. „Ja si Martina nesmierne vážim. Možno to bude práve on, kto tu bude o chvíľu stáť namiesto mňa. Bude to dobrá voľba. Nechcem však predbiehať, rozhodnúť o tom musia iní,“ povedal Mičovský.

Video
Mičovský: Stretol som sa s Hegerom

SaS: SPF musíme preskúmať

„Strana Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie Jána Mičovského podať demisiu,“ informoval jej hovorca Ondrej Šprlák. V pondelok liberáli oznámili, že plánujú iniciovať mimoriadny poslanecký prieskum v Slovenskom pozemkovom fonde. Dôvodom sú práve podozrenia z korupcie, na ktorých sa mala podieľať aj nová generálna riaditeľka Gabriela Bartošová. Poslanecký prieskum sa však demisie netýka, spresnil Šprlák. Náhrada za Mičovského je podľa neho plne v kompetencii hnutia OĽaNO.

„Napriek zmene vládnej garnitúry pretrváva aj naďalej podozrenie, že kšefty s pozemkami pokračovali aj naďalej. Zatknutie nominantky ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka znamená varovný prst pre súčasnú vládnu koalíciu. Padni, komu padni tak musí byť zásada, od ktorej neupustíme. Aj preto považujeme za dôležité iniciovať poslanecký prieskum v SPF,“ povedala v pondelok pre agentúru TASR Jarmila Halgašová (SaS).

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v pondelok pripomenula i minuloročný parlamentný výbor k výročnej správe SPF za rok 2019. Už vtedy podľa nej liberáli upozorňovali, že je nutné, aby Najvyšší kontrolný úrad urýchlene preveriť činnosť fondu.

„Kontrola sa mala sústrediť najmä na nájmy pozemkov, zastupovania štátu pri prideľovaní poľovných revírov, na reštitúcie pozemkov, na pozemkové úpravy či na rôzne ekonomické činnosti. Zadržanie bývalých, ale aj terajších čelných predstaviteľov SPF potvrdzuje, že naše volanie bolo opodstatnené a správne,“ povedala pre agentúru TASR Zemanová.

Koaličné strany Sme rodina a Za ľudí rozhodnutie ministra rešpektujú. „Pôdohospodárstvo a celý rezort prebral v katastrofálnom stave a v kritickej situácii. Viacero ľudí z rezortu dnes je vo väzbe alebo sú stíhaní na slobode. Mafia toto ministerstvo úplne ovládala. Bolo ťažké zistiť, kto je na akej strane. Minister nemá detektívnu kanceláriu. Za ten rok a pol určite urobil veľa dobrej práce, ale samozrejme, nie všetko sa podarilo,“ povedal pre denník Pravda Tomáš Lehotský zo strany Za ľudí.

V zmysle koaličnej zmluvy rezort patrí hnutiu OĽaNO a strana bude rešpektovať ich rozhodnutie a nomináciu na tento mimoriadne ťažký a komplikovaný rezort, dodal Lehotský.

Video
Minister Mičovský nepodporil Plán obnovy. Odíde z vlády?

Hlas: Mal odstúpiť už dávno

Minister pôdohospodárstva mal pre neschopnosť a množiace sa škandály odstúpiť už dávno. Tvrdí to v reakcii na jeho demisiu opozičná strana Hlas-SD. Strana vyzvala ministra na odstúpenie ešte v piatok, potom čo jeho osobnú nominantku, riaditeľku SPF zadržala NAKA a neskôr ju obvinila. „Po lesníkovi Jánovi Mičovskom zostáva celý agrorezort v totálnom rozklade. Poľnohospodári a potravinári sú osem mesiacov v štrajkovej pohotovosti a ak vláda neschváli kofinancovanie štátu pre nové programovacie obdobie na úrovni 45 percent, vyjdú do ulíc,“ povedal Róbert Puci zo strany Hlas.

Ochrana slovenského spotrebiteľa podľa Puciho nefunguje, agrorezort prepúšťa pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, počty potravinových kontrol sú najnižšie v histórii a reťazcom ide hnutie OĽaNO znižovať pokuty. „Potravinárom zasa Mičovský pohádzal polená pod nohy legalizáciou nekalých praktík obchodníkov. Straník OĽaNO Ján Mičovský sa jednoducho zapíše do histórie ako najneschopnejší minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v histórii našej krajiny,“ dodal Puci.

Podľa Puciho za viac ako rok pôsobenia po Mičovskom a OĽaNO zostávajú len prázdne slová, zmanipulované personálne nominácie a celý rezort v totálnom rozklade. To všetko len niekoľko mesiacov pred tým, ako má Slovensko zaslať Európskej komisii Strategický plán pre poľnohospodárstvo, potravinárstvo, lesníctvo a rozvoj vidieka na najbližšie roky.

„Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorú vedie Mičovského nominant s obrovským konfliktom záujmov zasa hrozí, že príde o akreditáciu a slovenskí poľnohospodári, potravinári, včelári, lesníci a malé obce sa nedostanú k európskym financiám. Veľmi pozorne budeme preto sledovať, aký odborník nahradí túto katastrofálnu nomináciu OĽaNO,“ uviedol Puci.

Hojsík: Farmári na korupciu upozorňovali už pred rokom

Odstúpenie ministra pôdohospodárstva prekvapilo len tým, že prišlo po jeho dlhodobých problémoch v rezorte až teraz, uviedol podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík. „Farmári na potenciálne korupčné správanie šéfky SPF upozorňovali ministra už pred rokom, no on ich ignoroval. Je smutné, že pán Mičovský si korupciu v SPF všimol až potom, čo jej šéfku zatkla NAKA,“ povedal Hojsík. Problémov na ministerstve pôdohospodárstva bolo podľa neho viacero.

„Takmer všetci ľudia, ktorí s pánom Mičovským pracovali, odišli kvôli jeho manažérskej nekompetentnosti. Dlhodobo problematická príprava slovenského strategického plánu pre Spoločnú poľnohospodársku politiku, nevydarené plány so stropovaním a podporou malých farmárov, pokračujúcu kritickú situáciu v PPA a sledovali sme tiež dlhodobé hádky medzi jeho ministerstvom a ministerstvom životného prostredia o lesoch a ochrane prírody, pričom s pánom Budajom sú z rovnakej strany,” skonštatoval Hojsík.

Za jeho ďalšie zlyhanie považuje aj neschopnosť presadiť dôležitosť pôdohospodárstva do slovenského Plánu obnovy. „Nepodarilo sa mu z tohto obrovského balíka peňazí ani jeden cent, čo je z pohľadu našich farmárov žalostný výsledok. Už kvôli tomuto faktu mal odstúpiť, ako to napokon aj sám sľuboval,” doplnil europoslanec. Novým ministrom pôdohospodárstva by sa podľa Hojsíka mal stať krízový manažér, ktorý dokáže pracovať a bojovať v prospech farmárov, ale aj zosúladiť poľnohospodárstvo a lesníctvo s ochranou prírody a krajinu.

„Nemyslím si, že jeho nástupcom by sa mal stať štátny tajomník Martin Fecko, pretože on je súčasťou problému, nie jeho riešením. Takáto personálna výmena nič nerieši. Slovenský vidiek potrebuje krízový manažment a pripraviť sa na budúcnosť,” uzavrel Hojsík. Fecka spomínal samotný Mičovský. Posledné slovo má mať však hnutie OĽaNO.

SPPK: Je to logické vyústenie situácie

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) hodnotí demisiu ministra pôdohospodárstva ako logické vyústenie všetkých vážnych problémov a napätej situácie v agropotravi­nárstve. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na Mičovským ohlásenú demisiu. SPPK podľa nej ministrovo rozhodnutie rešpektuje a hodnotí ako prirodzené vyústenie obrovského množstva nahromadených a nesprávne riešených problémov, ktoré sú prítomné v rezorte.

„Ján Mičovský prišiel na pozíciu ministra ako protikorupčný bojovník s ocenením Biela vrana. Práve preto dnešný ministrov krok oceňujeme a ľudsky mu rozumieme. Musíme však zdôrazniť, že po tom, ako nezískal z Plánu obnovy a odolnosti ani euro, po neutíchajúcich konfliktoch s ministrom (Jánom) Budajom (OĽANO), po všeobecnej nespokojnosti poľnohospodárov a potravinárov s krokmi ministerstva je toto logické vyústenie situácie. Situácia v agropotravi­nárskom sektore je dramaticky kritická. Sme pripravení kedykoľvek konštruktívne rokovať s novým ministrom,” uviedol predseda komory Emil Macho.

Z pohľadu najväčšej a najreprezenta­tívnejšej agropotravinárskej samosprávy viac ako ročné pôsobenie Jána Mičovského na pozícii ministra sprevádzalo množstvo nesprávne riešených tém, ktoré odbornú verejnosť viac rozdeľovalo než spájalo. Zastavenie poklesu domáceho agropotravinárskeho odvetvia, správne nastavenie a schválenie strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) do roku 2027, úplná akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ale aj funkčný SPF sú kľúčovými témami, ktorými sa bude podľa SPPK musieť zaoberať nový minister pôdohospodárstva.

SPPK preto očakáva promptné obsadenie postu ministra pôdohospodárstva odborníkom a je pripravená na aktívnu spoluprácu s ním.

PKS: Mičovský začal veľmi potrebný proces očisty

Potravinárska komora Slovenska (PKS) rešpektuje rozhodnutie o demisii, ktoré dnes oznámil minister pôdohospodárstva Mičovský, a dôvody, ktoré ho k prijatiu tohto rozhodnutia viedli. Mičovský podľa PKS začal veľmi potrebný proces očisty procesov v rámci celého rezortu.

„Pozitívne hodnotíme jeho snahu o podporu výroby potravín na Slovensku, ktorú chápe ako dôležitú súčasť celej potravinovej vertikály, zároveň aj ochotu kedykoľvek sa stretnúť a riešiť problémy potravinárov. Pánovi Mičovskému ďakujeme za odvedenú prácu a želáme v rámci ďalšieho pôsobenia veľa zdaru,” píše v stanovisku PKS.

Nový minister bude mať podľa potravinárov neľahkú úlohu dotiahnuť prípravu strategických rezortných dokumentov, a to Koncepcie rozvoja poľnohospodárstva do roku 2035, Strategického plánu Slovenskej republiky k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ, zabezpečiť akreditáciu Poľnohospodárskej platobnej agentúry, personálne zastabilizovať kľúčové rezortné inštitúcie, ale aj napĺňanie ďalších úloh na dosiahnutie potravinovej bezpečnosti Slovenska, ktoré si vláda predsavzala vo svojom Programovom vyhlásení.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Mičovský