Salón vín prekvapil. Kto je v ňom?

Vína ročníka 2020 konečne vyrazili z ilegality, kam ich zahnala pandémia koronavírusu. Národný salón vín (NSV) urobil tento týždeň ochutnávku najlepších mokov krajiny a cez prvý reprezentatívny test ukázal, kto je kto v slovenskom svete vinárov. Zo sto najlepších vín 16. ročníka poznáme prvých 25, ide o vína bielych skorých odrôd, šumivé a perlivé všetkých farieb.

22.05.2021 07:34
Vladimír Mrva, víno, salón vín Foto: ,
Najúspešnejší vinár salónu Vladimír Mrva s dvoma ružovými šampiónmi.
debata

Doba covidová postavila vinárov do roly, akú si nevedeli predstaviť ani v najčernejšom sne.

Lenže vinič rodí, víno treba spracovať a chceme ho piť, aby sme vedeli, ako chutí život. Salón práve tak ako celá plejáda súťaží vína, festivalov či ochutnávok v pivniciach stojí na priamom fyzickom kontakte vinárov a milovníkov vína. Covid na dlhé mesiace postavil túto spoločenskú funkciu vína do ofsajdu. Zo 40 súťaží sa vlani uskutočnilo päť či šesť, medzi nimi aj salón.

V znamení bubliniek

Salón s aktuálnym top výberom vín otvára novú vinársku dobu. Príznačné pre ňu je razantný nástup šumivých a perlivých vín, veľká ponuka ružových vín a udržiavanie si pozícií tichých bielych vín vo všetkých troch podobách – v suchej, polosuchej a polosladkej. Nárast produkcie šumivých a perlivých vín svedčí o tom, že spoločnosť hľadá ventil, ako rýchlo a účinne odbúrať stres z práce, ako si užiť život. A to navzdory covidu.

Kráľom šumivých vín sa stal Sekt Matyšák brut. Pred pár rokmi si Peter Matyšák dal vytesať z dreva Doma Perignona. Dokázal, že bublinkám rozumie ako ikonický Francúz považovaný za objaviteľa veselých bubliniek vo víne. Matyšák sa podobne ako väčšina slovenských vinárov orientuje na tiché vína, ale posledné roky naznačujú, že dominant trhu Hubert a jeho dvaja prenasledovatelia Víno Nitra a Chateau Topoľčianky musia rátať s početnou konkurenciou malých a stredných vinárov. Spotrebiteľ hľadajúci rôznorodosť si príde na svoje. Úroveň šumivého vína stúpa, čo je podľa prezidenta Zväzu vinohradníkov a vinárov Vladimíra Mrvu odraz investícií a rastúcej vinárskej skúsenosti.

Vína, ktoré sa stali šampiónmi Národného salónu... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
víno, salón vín Vína, ktoré sa stali šampiónmi Národného salónu vín.

Už viac rokov sú populárne perlivé vína. Vo fľaši s tlakom 2,5 baru je o čosi menej bubliniek, ale cenovo sú dostupnejšie a nemenej hravé ako šumivá klasika. Túto výhodu vinári, ktorí musia byť aj dobrí obchodníci, rýchlo objavili. Šampiónom perlivých sa stalo rodinné vinárstvo Nichta winery Čajkov upozorňujúce na vinársky potenciál Tekova a k nemu priliehajúcich čilejkárskych obcí. Na slovenskom vinárskom kroji pribudla nová krásna čipka.

Na pozadí boomu šumivých a perlivých vín sa zdalo, že hrebeň ružovej vlny upadá. Ale kdeže, do salónu sa chcelo prebojovať 59 ružových vín, to tu ešte nebolo. Nikto z množstva adeptov na korunu kráľa však nedosiahol na ružové svetového šampióna z Paríža v roku 2010, spoločnosť Víno Mrva@Stanko. Jej dva ružové kabernety z obce Vinodol, jeden ako suchý a druhý ako polosuchý, si odniesli vavríny aj tohto roku. Ide o vôbec najúspešnejšiu spoločnosť v priereze uplynulých 16 ročníkov salónu.

Hrozno / Vinica / Čítajte aj "Kráľ Tokaja" pôjde pre subvenčný podvod na 10 rokov do väzenia

Historická účasť

Na záver sme si nechali tradičné biele vína, ktorým slovenské prírodné podmienky najlepšie sedia. Hlohovský Golguz s Muškátom moravským len potvrdil, kam to ťahá slovenskú povahu. K vínku májovo voňavému, nežnému, srdečnému, s otvoreným srdcom. S hlohovskou značkou si pripomíname, koľko nádherných vinohradníckych polôh má Slovensko. Táto nás privádza do priestoru, kde sa dvíha Považský Inovec a zvlnené vinohradnícke pahorky sledujú tok Váhu stáčajúceho sa k Seredi. Čo terénna zákruta, to iná mikroklíma a tým aj víno.

Máme teda pred sebou vína jedna radosť, a to nielen šampiónov. Dovedna sa do Národného salónu hlásilo 45 vinárov so 166 vínami, čo bolo o 65 percent viac ako pred rokom! Uspela však len jedna tretina s dovedna 25 vínami. Taká konkurencia tu ešte nebola. Do krajnosti ju vybičovala pandémia, ktorá poslala na slepú koľaj na celé mesiace minulého aj tohto roku vinárov, čo predávali víno do siete hotelov a reštaurácií a ponúkali ho počas roka vo svojich pivniciach a na rôznych spoločenských podujatiach. Práve to zmenilo slovenský trh s vínom a postavenie vinohradníkov a vinárov v celej ekonomike.

Slovenské víno sa ešte nikdy neutiekalo k svojmu domácemu spotrebiteľovi ako v čase, keď pravidlá spoločenského života diktuje pandémia. Salón ukazuje, že krajina má čo ponúknuť, vína sú extraktom prírody a ľudí, čo s ním spojili svoj osudy. Ako sa premietli do vína, možno spoznať v Apponyiho paláci v Bratislave, kde by mohla byť kolekcia 25 top vín na ochutnanie k dispozícii už po prvom júni tohto roku, ak, pravda, uvoľňovanie pravidiel pohybu ľudí bude pokračovať v optimistickom kurze posledných májových dní. Víno a miesto, kde salón sídli – krásne expozície Vinohradníckeho múzea – stoja za návštevu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Salón vín