O pôdohospodársku dotačnú schému je slabý záujem. Za týždeň vyprší jej termín

Podávanie žiadostí o priame platby od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) je v plnom prúde. Týždeň pred koncom termínu je však podaných len 30 percent žiadostí. PPA o tom informovala v tlačovej správe.

13.05.2021 12:38
pôda, pozemok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ide o najväčšiu pôdohospodársku dotačnú schému na Slovensku. Za minulý rok 2020 vyplatila PPA 582 809 281 eur na priame platby a neprojektové podpory. Za 18. týždeň je na regionálnych pracoviskách podaných spolu len 5950 žiadostí. Minulý rok bolo na PPA podaných celkovo 18 199 žiadostí, takže z celkového predpokladaného počtu je to len 32 percent podaných žiadostí týždeň pred koncom termínu.

„Pre porovnanie, v minulom roku bolo týždeň pred koncom riadneho podávania žiadostí podaných 7825 jednotných žiadostí. Takže aj v tomto porovnaní je to tohto roku o 2000 žiadostí menej, len 76 percent minuloročného počtu,“ povedal Štefan Rigó, riaditeľ odboru schvaľovania platieb a nezrovnalostí PPA.

NAKA zasah PPA Čítajte viac Polícia rieši 121 trestných konaní v súvislosti s PPA

„Žiadateľov neustále upozorňujeme, aby si nedokladali podanie na poslednú chvíľu. Vyhnú sa tak zbytočnej chybovosti, pre ktoré bude ich žiadosť odmietnutá, či technickým problémom, pre ktoré môže podanie žiadosti zlyhať a nestihnú termín. Žiadosti podané po 17. máji 2021 už nebudú akceptované,“ tvrdí hovorca PPA Ladislav Ďurkovič.

PPA preto očakáva prijatie ešte viac ako 12-tisíc žiadostí počas posledných dní a tiež upozorňuje, že pri osobnom podávaní na regionálnych centrách PPA sa treba kvôli protipandemickým opatreniam objednať telefonicky vopred a žiadatelia už nemusia dostať voľný termín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #pôdohospodárska platobná agentúra #PPA