Európsky prokurátor navštívil Pôdohospodársku platobnú agentúru

Európsky prokurátor za Slovenskú republiku Juraj Novocký navštívil Pôdohospodársku platobnú agentúru. Spolu s Renátou Ontkovičovou z Európskej prokuratúry (EPPO) sa stretol s generálnym riaditeľom PPA Jaroslavom Jánošom a riaditeľkou právneho odboru Manuelou Kačurovou.

11.05.2021 17:12
Jaroslav Jánoš Foto:
Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jaroslav Jánoš.
debata

EPPO je novou, európskou inštitúciou, ktorá bude zodpovedná za vyšetrovanie a trestné stíhanie takmer všetkých trestných činov súvisiacich s poškodzovaním finančných záujmov Európskej únie, vrátane korupcie, prania špinavých peňazí, machinácií pri verejnom obstarávaní a podobne.

„Oblasť agrodotácií je jedna z problémových oblastí a preto jej bude Európska prokuratúra venovať zvýšenú pozornosť,“ konštatoval Juraj Novocký, ktorý o stretnutie požiadal PPA z vlastnej iniciatívy.

„Na stretnutí sme prebrali možnosti budúcej komunikácie s Európskou prokuratúrou," povedal riaditeľ PPA Jaroslav Jánoš a dodal: „Prebrali sme prípady ktoré sú medializované a aj tie ktoré nie sú. Keďže úrad začína fungovať od 1. júna 2021, sme v neformálnej a zdvorilostnej rovine pripravovali pôdu pre budúcu spoluprácu“.

Odo dňa, keď EPPO začne reálne vykonávať svoje právomoci, prevezme z národných orgánov existujúce prípady trestného stíhania a súčasne sa stane príjemcom trestných oznámení či podaní súvisiacich s vyššie spomenutými trestnými činmi.

debata chyba