Africký mor ošípaných sa na Slovensku rozširuje. Už je i v okrese Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa

Nákaza sa rozšírila do ďalších troch okresov - Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa, Celkovo je ich už osemnásť. Od septembra 2019 sa africký mor ošípaných v chove domácich ošípaných nevyskytol.

20.04.2021 09:11
Diviak Foto:
Africký mor ošípaných sa aktuálne na Slovensku šíri len medzi voľne žijúcimi diviakmi.
debata (2)

Nákaza afrického moru ošípaných (AMO) sa na území Slovenskej republiky rozšírila v poradí už do osemnásteho okresu. K okresom Bardejov, Gelnica, Košice – mesto, Košice okolie, Michalovce, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, pribudli okresy Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa. Od júla 2019, kedy sa nákaza na Slovensku objavila, evidujeme už 2200 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

Keďže výskyt AMO u domácich ošípaných má dokázateľný súvis s výskytom AMO u diviakov, pravidelný monitoring AMO v chovoch ošípaných sa vykonáva vo všetkých chovoch v infikovanej a rizikovej oblasti AMO. Vo veľkochovoch je zabezpečený odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie AMO v týždňových intervaloch a v menších chovoch sa vzorky odoberajú prakticky u všetkých uhynutých ošípaných starších ako 2 mesiace.

Taktiež sa kontroluje zdravotný stav ošípaných pri každom premiestnení ošípaných či už do iného chovu alebo na bitúnok. Týmto spôsobom sa podarilo odhaliť všetky ohniská AMO v chovoch ošípaných (vrátane drobnochovov) a zabrániť tak šíreniu AMO medzi jednotlivými chovmi. Od septembra 2019 sa AMO v chove domácich ošípaných nevyskytol.

Prasa / Sviňa / Ošípaná / Čítajte viac Africký mor ošípaných sa rozšíril aj do okresu Gelnica

Stratégia boja s AMO u diviačej zveri je založená na znižovaní denzity diviačej zveri až na stav, kedy vírus stratí možnosť efektívne sa šíriť v populácii. Jedným z hlavných opatrení na zníženie denzity diviačej zveri je zvýšenie lovu dospelých diviakov. Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto umožnilo poľovníkom loviť diviačiu zver celoročne, bez ohľadu na pohlavie a vek aj pre rok 2021. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov.

Počet prípadov AMO v Európe sa počas roka 2020 dostal za hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. V okolitých krajinách zaznamenali v roku 2020 viac ako 11 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Poľsku – cez 4 100 a viac ako 4 000 v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom. V roku 2021 evidujeme v Európe 300 ohnísk nákazy AMO a 1240 prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov zaznamenali v Rumunsku a Poľsku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľovačka #Africký mor ošípaných #diviaky #nakazené diviaky