Agrorezort a potravinári sa zhodli. Riešili zákaz predaja pod cenu aj privátne značky

Rezort pôdohospodárstva spolu s potravinármi sa zhodli na pozmeňovacom návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode. Dohodli sa na posilnení systému privátnych značiek, ponechaní zákazu predaja pod nákupnú cenu spotrebiteľovi okrem zákonom dovolených výnimiek, ako aj na ponechaní a spresnení systému zníženia kúpnej ceny v prípade predajných akcií. Návrh zákona poslanci posunuli ešte začiatkom februára 2021 do druhého čítania.

12.03.2021 11:46 , aktualizované: 15:13
potraviny-2 Foto:
debata (1)

Minister agrorezortu Ján Mičovský za účasti zástupcov potravinárskych komôr na piatkovej tlačovej konferencii povedal, že víta spojenie pri ochrane potravinárov a prvovýrobcov. „Rovnako vítam, že sme sa na správnom riešení zhodli spoločne,“ povedal Mičovský. V oblasti privátnych značiek vďaka pozmeňovaciemu návrhu bude spotrebiteľ poznať obchodné meno a sídlo skutočného výrobcu. Za predpokladu, že o to výrobca požiada, odberateľ musí na obale uviesť aj obchodnú značku výrobcu, ktorá bude rovnocenne znázornená v porovnaní s privátnou značkou. Tento zámer má pomôcť spotrebiteľom získať jasnú informáciu o pôvode výrobku.

Pozmeňujúci návrh k tejto legislatíve a opatrenia v samotnej novele majú za cieľ zabezpečiť aj rovnováhu v obchodných vzťahoch medzi odberateľmi a dodávateľmi potravín. Poslaneckým návrhom dôjde k ponechaniu pôvodne vypusteného zákazu predaja pod nákupnú cenu konečnému spotrebiteľovi. Dôvodom je podľa agrorezortu vytvoriť garanciu pre poľnohospodárov a potravinárov, ktorí sa obávali, že zrušenie tohto zákazu stlačí ich predajné ceny ešte nižšie.„Zákon je z pohľadu agropotravinárskeho sektora na Slovensku zásadným legislatívnym nástrojom, ktorý obmedzí uplatňovanie nekalých obchodných praktík,“ zdôraznil Daniel Molnár, zástupca Únie potravinárov Slovenska a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskeh komoroy.

Ďalej sa návrhom majú vyriešiť akciové ceny tovarov na pultoch obchodov. Cieľom je podľa Mičovského rezortu férové nastavenie systému znižovania kúpnej ceny počas predajnej akcie so súhlasom dodávateľa. V situácii, keď sa obchodné reťazce a potravinári dohodnú na znížení kúpnej ceny z dôvodu, že obchodný reťazec plánuje uskutočniť predajnú akciu, odberateľ by tak bol povinný zníženú kúpnu cenu uplatniť len na potraviny, ktoré sa skutočne v rámci predajnej akcie predajú. Prípadný peňažný rozdiel by odberateľ dodávateľovi férovo vrátil. Návrhom zákona sa rozširuje definícia pojmu odberateľ a rozširuje sa aj okruh skutkových podstát neprimeraných podmienok v obchode s potravinami.

„Predstavený poslanecký pozmeňujúci návrh reflektuje na všetky dôležité požiadavky dodávateľov a preto novelu zákona predloženú do NR SR ministerstvom v spojitosti s poslaneckým pozmeňujúcim návrhom v predloženom znení podporujeme,“ dodala Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Novelou sa primárne preberá európska smernica, ktorá ustanovuje určitý minimálny štandard, aký má byť dodržaný v celej Európskej únii, avšak dovoľuje členským štátom, aby si ponechali či nastavili aj prísnejšiu zákonnú úpravu, ak to považujú za potrebné. Práve to podľa agrorezortu využíva Slovensko v prospech potravinárov.

Obchodníci návrh kritizujú

Plánované úpravy zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami poškodia slovenských obchodníkov, výrobcov, ale aj spotrebiteľov, tvrdia predstavitelia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) a Zväzu obchodu (ZO). Nepozdáva sa im povinnosť, aby na privátnej značke bolo logo výrobcu vo veľkosti loga privátnej značky, ak o to požiada. „Potláča to absolútne zmysel privátnej značky,“ tvrdí predseda SAMO Martin Krajčovič. Kritizoval tiež, že sa navrhuje, aby obchodník musel doplatiť plnú sumu za tovar, ktorý nakúpil do akcie, ale v tejto akcii nepredal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ministerstvo pôdohospodárstva #potravinári