Pobrexitové kvóty na rybolov treba rýchlo vyriešiť, tvrdí Rada EÚ pre agrosektor

Začiatkom týždňa sa uskutočnilo neformálne zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (AGRIFISH). Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zastupoval štátny tajomník Andrej Gajdoš. Rokovanie sa s ohľadom na súčasnú situáciu uskutočnilo formou on-line videokonferencie. Agrorezort o tom informoval v tlačovej správe.

23.02.2021 10:49
debata

Hlavným predmetom pondelkového rokovania bola diskusia o pozícii EÚ pri bilaterálnych rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o stanovení finálnych rybolovných kvót na rok 2021 a pre niektoré hlbokomorské zdroje aj na rok 2022. Do konca marca 2021 totiž platia provizórne kvóty, ktoré boli dohodnuté ešte koncom minulého roka na Rade AGRIFISH.

Európskej komisii sa podľa agrorezortu podarilo dosiahnuť isté pokroky a zároveň predstavila ministrom návrh rozhodnutia rady, ktorý má slúžiť ako pozícia EÚ na rokovania so Spojeným kráľovstvom. Komisia zdôraznila potrebu flexibilného prístupu, aby bolo možné dosiahnuť dohodu čo najskôr.

Rada ministrov sa zhodla na tom, že rokovania so Spojeným kráľovstvom bude potrebné ukončiť čo najskôr, a to v súlade s vedeckými údajmi aj potrebami sektora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #rybolov #Agrorezort #dotácie v agrosektore #kvóty na rybolov