Mičovský potvrdil len 50-eurovú dotáciu

Stopäťdesiateurová podpora na hektár, ktorú sľuboval minister Ján Mičovský malým poľnohospodárom prostredníctvom redistributívnej platby, sa stenčila na jednu tretinu. V pondelok, keď o tejto definitíve informovala Pravda, musel ešte minister Mičovský vysvetliť veci koaličným partnerom. Tri dni predtým totiž odoslal žiadosť o 50-eurovú, teda o sto eur nižšiu redistributívnu platbu bez konzultácie s nimi.

23.02.2021 13:35 , aktualizované: 18:27
debata (11)

Poukazuje to na (ne)konzistentnosť vládnej poľnohospodárskej politiky i na to, ako narýchlo sa rodí, bez väčších analýz a diskusie so všetkými hráčmi na agrárnom poli.

Mičovský sa ocitol v nezávideniahodnej situácii, veď ešte minulý pondelok sľuboval malým poľnohospodárom, že sa dočkajú veľkých podpôr. Teraz musel priznať, že nesplnil sľuby. Vysvitlo, že zmeniť názor ho primali obavy, ktoré mu tlmočili jednak Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, jednak spojenci v koalícii. Vysoká sadzba redistributívnej platby – 150 eur, ktorú navrhoval na prvých 28 hektárov pôdy Ján Mičovský, mohla totiž vyvolať lavínu žiadostí o vytiahnutie pôdy, ktorú na základe nájomných zmlúv obrábajú iné – prevažne veľké poľnohospodárske podniky.

Dostať sa k pôde však nie je také jednoduché. Nestačí na to len občiansky preukaz, list vlastníctva, ale predovšetkým žiadateľ musí dokázať, že na pôde preukázateľne hospodári. Vypovedať zmluvy pre rozbehnutý poľnohospodársky rok, ktorý sa začal vlani 30. októbra a skončí sa t. r. 1. novembra, už nejde. To cez médiá včera odkázali všetkým vlastníkom pôdy obaja štátni tajomníci – Martin Fecko aj Andrej Gajdoš. Zároveň však tým, ktorí by chceli na pôde naozaj pracovať, sľúbili, že rezort podniká kroky, aby im uľahčil štartovaciu pozíciu.

Ako sa teda veci majú? Ministerstvo vyčleňuje na redistributívnu platbu pre tento rok 11,1 milióna eur. Najväčší podiel z nej – takmer osem miliónov – sa ujde malým poľnohospodárom, ktorí hospodária na výmere od 1 do 100 hektárov. Zvyšok pôjde veľkým firmám.

Minister Ján Mičovský včera povedal, že našiel spôsob, ako nikomu neublížiť a súčasne viac podporiť tých, ktorí to predovšetkým potrebujú – teda malí, mladí, rodinní farmári. Jeho šalamúnske riešenie do istej miery zlepšuje pozíciu poctivých ovocinárov, zeleninárov či chovateľov zvierat, pretože sa o čosi zvyšujú aj tzv. viazané platby stimulujúce pestovanie prácnych a vysoko prácnych druhov ovocia, tiež zeleniny, ako aj chov zvierat.

Štátny tajomník Andrej Gajdoš tiež povedal, že už tohto roku budú vypísané dvojročné výzvy na podporu integrovanej produkcie zeleniny, ovocia, hrozna, ďalej zlepšujúce životné podmienky zvierat, ochranu biotopov, ekologické poľnohospodárstvo. Malo by sa to prejaviť vo zvýšenej produkcii kvalitných slovenských potravín.

Slovenské poľnohospodárstvo nie je v dobrej kondícii. Ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému nemožno uprieť snahu veci rýchlo zmeniť a poskytovať dotácie čo najtransparen­tnejšie. Poľnohospodárstvo má k dispozícii prvý raz od roku 2012 rekordnú sumu národnej štátnej pomoci – 83 miliónov eur. K tomu stámilióny z európskych zdrojov.

Naozaj ide o to, aby sa správne použili, aby pomohli predovšetkým poctivým hospodárom. Mičovský neskrýva svoje presvedčenie, že práve malí poľnohospodári s malými výmerami pôdy môžu priniesť spestrenie veľkých blokov pôdy, ktoré sú obsievané obilninami či olejninami. Redistributívna platba však sama osebe nevyrieši nedostatočnú výrobu ovocia, zeleniny, hrozna či mäsa na Slovensku. Dôležité je, ako Slovensko nastaví podpory pre sedemročné obdobie po roku 2022.

V plánoch na budúcnosť sa málo hovorí o spolupráci všetkých typov podnikov, o spoločnom využívaní prázdnych hospodárskych dvorov, o možnosti spoločného skladovania úrody, využívaní pozberových liniek. O tom, ako dostať mladých ľudí nielen na pôdu, ale ešte predtým do poľnohospodárskych škôl, ako prelomiť utkvelé a pritom prekonané mýty o poľnohospodárstve ako o neatraktívnom odvetví.

Hlas-SD: OĽANO oklamalo poľnohospodárov

Hnutie OĽANO a jeho nominant, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, oklamali redistributívnou platbou malých aj veľkých poľnohospodárov, ale aj spotrebiteľov. Minister sľuby nesplnil, vyvolal obrovské napätie v agrosektore a podarilo sa mu ešte viac postaviť proti sebe malých a väčších poľnohospodárov. Uviedla to pre agnetúru TASR Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas – SD v reakcii na Mičovského brífing k redistributívnej platbe.

„Klamstvá, nekomunikácia, chaos, vyhrážky a nesplnené sľuby sú pracovnou metódou hnutia OĽANO. Redistributívna platba na úrovni 50 eur oproti sľubovaným 150 eur, zavedená v priebehu roka, bez jasne definovaných prínosov pre potravinovú sebestačnosť, je presným zrkadlom ministrovania Jána Mičovského. Je to úplne nesystematické riešenie aktuálnej situácie v agrosektore. Poľnohospodári dostanú menej financií a občania prispejú neprodukujúcim obhospodarovateľom, ktorí žiadne potraviny nevyrábajú,“ povedal Róbert Puci, nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR zo strany Hlas.

Strana podporuje podľa neho zavedenie redistributívnej platby od nového programového obdobia a za odbornej diskusie s celou poľnohospodárskou samosprávou. Puci pripomenul, že vedenie agrorezortu z OĽaNO tri dni po zaslaní do Európskej komisie, predstavilo slovenskej odbornej i laickej verejnosti zavedenie redistributívnej platby. Namiesto sľubovaných 150 eur na hektár, však pôjde o 50 eur na prvých 28 hektárov. Popritom vedenie ministerstva pôdohospodárstva predstavilo aj presun 25,9 milióna eur z tzv. projektového 2. piliera do 1. piliera, ktorý je automaticky nárokovateľný pre poľnohospodárov po splnení základných podmienok.

Znamená to podľa Puciho stratu 25-percentného povinného spolufinancovania štátu do druhého piliera, čiže mínus 6,5 milióna eur pre slovenských poľnohospodárov od štátu. Výroba potravín na Slovensku tak v skutočnosti dostane menej prostriedkov, ako mala. „Výrok ministra Mičovského, ktorý 10. septembra 2020 na zasadnutí Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie povedal, že spôsob, akým štát podporuje poľnohospodárov, je tragický, dokonale definuje prácu pána ministra,“ dodal Puci.

Podľa jeho slov hnutie OĽANO fatálne zlyhalo vo vedení agrorezortu a nedisponuje žiadnymi odborníkmi na sektor. „Jedinou možnosťou na záchranu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva je odstúpenie agrorezortu hnutím OĽANO inému koaličnému partnerovi alebo nezávislému odborníkovi. Znovu preto vyzývame koalíciu, aby k tomuto kroku okamžite pristúpila. Inak skutočne hrozí, že tento rok budú na pultoch obchodov slovenské potraviny posledný raz,“ dodal Puci.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Mičovský #redistributívna platba