Mičovský trvá na zavedení redistributívnej platby

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie oznámil, že naďalej trvá na zavedení redistributívnej platby. A to v rozsahu od 1 do 28 hektárov. Informoval o tom predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) po rokovaní výboru.

12.02.2021 12:31 , aktualizované: 15:48
debata (1)

Karahuta povedal, že výbor so samotným zavedením redistributívnej platby súhlasí, ale navrhuje, aby bola až od piatich ha. Do piatich ha navrhuje Karahuta zaviesť, aby dostali vlastníci príspevok 30 eur na ha na údržbu a krajinotvorné spravovanie týchto pozemkov. „A od piatich ha by bola vyplatená plná redistributívna platba,“ dodal Karahuta.

Agrorezort chce pre všetkých žiadateľov s výmerou pôdy do 28 hektárov vybaviť dodatočnú platbu vo výške zhruba 150 eur na hektár. Išlo by o maximálnu čiastku, ktorú povoľuje legislatíva. Vyčleniť by sa na to malo z celého balíka priamych platieb 30 miliónov eur. Laicky povedané, malých farmárov štát podporí tak, že vezme veľkým.

Mičovský: 150 eur na hektár navyše

„Ideme naplniť vládny program a ideme vidieku v tomto ťažkom období pomôcť. Redistributívnou platbou podporíme tisíce malých pôdohospodárov, ktorí boli doteraz v ústraní. Na prvých 28 hektárov dáme každému poľnohospodárovi navyše 150 eur na hektár. Je to malá omrvinka voči tomu, ako sa na nich kedysi zabúdalo,“ uviedol Mičovský.

Ministerstvo pôdohospodárstva v duchu svojich kompetencií rozhodlo o presunutí 64 miliónov eur z podpory zo štátneho rozpočtu spolufinancovania na prvý pilier, pričom druhý pilier sa neoslabí. Prvý pilier bude podporený sumou 9,8 mil. eur na podporu živočíšnej a rastlinnej výroby. Ďalších 19 miliónov eur pôjde na greening.

„Peniaze presunieme najrýchlejším možným spôsobom. Opakujem však, že redistributívnou platbou z druhého piliera nevezmeme ani cent,“ dodal Mičovský.

Návrh treba vyhodnotiť

„Za stranu SaS chcem povedať, že redistributívnu platbu podporujeme. Podporujeme aj stropovanie. Máme len rozdielne názory v tom, ako budeme postupovať pri výplate podpory od 1 ha do 5 ha,“ doplnila poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová, ktorá sa v strane SaS venuje poľnohospodárstvu.

Predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) Helena Patasiová, zo zboru poradcov Mičovského, uviedla, že návrh agroministra by sa po skončení roku 2021 mal vyhodnotiť, ako fungoval v praxi. „Fyzické osoby-nepodnikatelia (tzv. FON-kári) by si potom mali uvedomiť, či to myslia s poľnohospodár­stvom a produkciou na dlhé roky vážne,“ poznamenala.

FON-kári by podľa jej slov mali už v ďalších rokoch pokračovať ako podnikatelia. Takýto návrh podľa Patasiovej podporuje napríklad aj Združenie mladých farmárov. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podľa slov jej predsedu Emila Macha nie je proti zavedeniu redistributívnej platby.

„Myslíme si však, že spôsob redistributívnej platby by mal byť nastavený úplne inak. Navrhli sme asi 6 kompromisov, nebolo zo strany ministerstva nič akceptované. Ok, ideme teda dávať podpory odviazané od produkcie,“ upozornil Macho.

„Svojím návrhom minister pôdohospodárstva Ján Mičovský chce dosiahnuť to, že slovenské polia budú vyzerať ako tie rakúske,“ dodal na brífingu člen pôdohospodárskeho výboru parlamentu Ján Krošlák (OĽANO).

Podľa slov členky agrovýboru Anny Zemanovej (SaS) by mala o redistributívnej platbe v pondelok, za účasti Mičovského, rokovať za zatvorenými dverami koaličná rada.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mičovský #redistributívna platba