Europarlament schválil ďalšiu pomoc pre vinársky sektor

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok schválili plány na predĺženie výnimočných opatrení na pomoc vinárskemu sektoru aj v roku 2021. Cieľom takýchto opatrení je vyrovnať sa s dôsledkami pandémie koronavírusu i sankciami USA vyplývajúcimi zo sporu medzi Airbusom a Boeingom. Informoval o tom Európsky parlament.

10.02.2021 12:41
debata

Výnimočné opatrenia umožnia zvýšiť flexibilitu národných podporných programov spolufinancovaných z EÚ, napríklad na propagáciu vinárskych výrobkov, reorganizáciu viníc, investície do spracovania, inováciu a marketing.

„Európsky parlament urobil dôležitý krok k zabezpečeniu toho, aby ťažko postihnutý vinársky sektor naďalej dostával potrebnú pomoc a tá sa rýchlo dostala k tým, ktorí ju zúfalo potrebujú,“ vyhlásil predseda výboru pre poľnohospodárstvo Norbert Lins.

V júni 2020 europarlament schválil balík výnimočných opatrení na pomoc výrobcom vína a pestovateľom ovocia a zeleniny. Vyzval vtedy EK, aby prišla s ďalšou pomocou. Tá v júli prijala ďalší balík výnimočných opatrení pre vinársky sektor.

Po dvoch samostatných rozhodnutiach Svetovej obchodnej organizácie (WTO) týkajúcich sa podpory spoločností Airbus a Boeing boli USA a EÚ oprávnené navzájom vyberať clá na vývoz. Tesne pred koncom roka 2020 však americká vláda uvalila na poľnohospodársko-potravinárske výrobky EÚ ďalšie clá. Tie boli zamerané predovšetkým na francúzske a nemecké neperlivé vína a liehoviny.

Predseda výboru pre poľnohospodárstvo v reakcii na to vyzval EK, aby začala rokovania s administratívou nového prezidenta USA Joea Bidena s cieľom vyhlásiť prímerie v obchodnom spore medzi Airbusom a Boeingom.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #vinári #Europarlament