Prestrelka medzi Linhartom a riaditeľkou PKS pre potravinový semafor pokračuje

Začiatkom februára informovala Potravinárska komora Slovenska (PKS), že so znepokojením prijala informáciu o údajnom podaní trestného oznámenia poslanca NR SR za hnutie Sme rodina Patricka Linharta na riaditeľku komory Janu Venhartovú. Komora vtedy dodala, že vyjadrenia poslanca považuje „za pokus o zastrašovanie a za útok na slobodu prejavu“. Linhart však tvrdí, že potravinári nie tak celkom stoja za riaditeľkou komory.

09.02.2021 13:19
debata

„Potravinári naopak žiadajú, aby pani Venhartová vo svojich vyhláseniach, ktoré si sama napísala, hovorila iba sama za seba,“ reaguje poslanec na zverejnené stanovisko komory. Podľa neho naopak potravinári vyzývajú riaditeľku PKS Venhartovú, aby neklamala a nezneužívala slovo „potravinári“ na jej osobné účely.

Znepokojení potravinári podľa Linharta v reakcii na vyhlásenie riaditeľky PKS požiadali Venhartovú, aby nehovorila v ich mene. Zároveň sú podľa poslanca rozhorčení, že riaditeľka PKS vo svojom vyhlásení tvrdí, že „potravinári považujú podané trestné oznámenie za vyhrážanie sa potravinárom“.

Podľa slov poslanca Linharta trestné oznámenie nebolo podané na žiadnych potravinárov, ale iba na Venhartovú ako na fyzickú osobu. „Riaditeľka PKS opakovane prekročila týmto klamstvom čiaru odbornej aj etickej akceptovateľnosti. Zneužíva svoje postavenie na ďalšie šírenie klamstiev a vyhrážok voči mojej osobe a mojej práci. Jej konanie je neprofesionálne, preto som bol dnes 8. 2. 2020 nútený podať na pani Venhartovú, ako na fyzickú osobu žalobu“, uviedol Linhart. Dodáva, že riaditeľka PKS „zjavne psychicky nezvládla prijatie zákona, ktorý zabezpečí transparentnosť potravín pre spotrebiteľa“. Na mysli má Linhart potravinový semafor, ktorý koncom januára schválil parlament a čaká na podpis prezidentky.

Linhart zároveň vyzýva predstavenstvo PKS, aby zvážilo dočasné suspendovanie riaditeľky. „Žiadam, aby bola pani riaditeľka Venhartová odvolaná až do konca vyšetrovania, čím by sa predišlo ďalším škodám na reputácii PKS,“ dodáva.

Čo je potravinový semafor?

Ide o register potravín, ktorý bude spravovať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Jeho cieľom je pomôcť spotrebiteľom nakúpiť potraviny podľa vlastných preferencií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potravinári #potravinový semafor #PKS #Linhart #Venhartová