Farmári chcú hneď po pandémii štrajkovať. Pohár trpezlivosti pretiekol, tvrdia

Potajomky pripravovaná tzv. redistributívna platba je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) čerešničkou na torte totálneho chaosu a anarchie. Tá vládne v agropotravinárskom sektore od nástupu nového vedenia ministerstva pôdohospodárstva. SPPK je od októbra v štrajkovej pohotovosti, no kritická situácia pretrváva. Pohár trpezlivosti podľa komory pretiekol. Domáci výrobcovia potravín odkazujú ministerstvu, že už stačilo a žiadajú rezort o zmenu prístupu k sektoru a agropotravinárom.

09.02.2021 12:20 , aktualizované: 14:13
debata (23)

Informoval o tom v utorok predseda SPPK Emil Macho, ktorý zároveň dodal, že akonáhle skončí pandémia koronavírusu a ľudia sa budú môcť zhromažďovať, vyhlásia agropotravinári celoplošný štrajk. Ak by pandémia nebola, vyhlásili by ho už teraz.

„Slovenskí agropotravinári, členovia SPPK, vyjadrujú obrovskú kritiku na spôsob vedenia agropotravinárstva na Slovensku a sú maximálne znepokojení z prehlbujúceho sa úpadku odvetvia. Doterajšie kroky, ktoré za 11 mesiacov prijalo vedenie agrorezortu na čele s ministrom Jánom Mičovským, sú nekoncepčné, chaotické, škodlivé a hazardujú s už aj tak krehkou potravinovou sebestačnosťou krajiny. Či už ide o spomínanú redistributívnu platbu, delenie krajiny na malých a veľkých farmárov, dodatky od Slovenského pozemkového fondu, alebo o personálny rozklad na ministerstve a ostatných inštitúciách riadených agrorezortom. Takto sa ďalej fungovať nedá," ozrejmil predseda SPPK Emil Macho.

Formu redistributívnej platby musí Slovensko oznámiť Bruselu do siedmych pracovných dní. Minister Mičovský SPPK informoval, že jej podrobnosti predstaví v stredu. Komora to považuje za nezodpovedné. Aj preto poslanci zvolali na piatok mimoriadny Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Vyjadrenia SPPK nenechali chladným ani ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO). „Naše kroky na Ministerstve pôdohospodárstva rozhodne nie sú jednoduché ani ľahké, ale takisto musím povedať, že nie sú chaotické. Máme pripravené premyslené ďalšie postupy, ktoré pomôžu našim pôdohospodárom práve v tomto neľahkom období,“ povedal.

O tom má byť podľa Mičovského aj zajtrajšie rokovanie s množstvom poľnohospodárskych komôr, kde chceme vysvetliť zámery s redistributívnou platbou. A tiež to ako im jeho rezort pomôže v tomto ťažkom COVID-ovom období. „Som presvedčený, že aj na základe tých rokovaní, ktoré sme ohlásili a ktoré sú pripravené so všetkou zodpovednosťou, k žiadnej štrajkovej revolúcii nedôjde, lebo to čo robíme má zmysel a verím, že poľnohospodári to pochopia,“ dodal minister pôdohospodárstva.

Smer: Odchod Mičovského je nevyhnutný

Na celú situáciu reagovali aj predstavitelia opozičnej strany Smer. „Pán minister ‚Dedoles‘ by si mal zobrať flintu a ísť sa poprechádzať niekde po lese. To mu pôjde určite lepšie, než riadenie rezortu pôdohospodárstva,“ povedal na tlačovej besede Robert Fico (Smer) s tým, že keď minister nie je schopný sformulovať tri súvislé vety, ktoré by poľnohospodárstvu pomohli a vybaviť pre nich ani jediný cent, mal by zo svojej funkcie odstúpiť. Mičovský je podľa Fica názorným príkladom nekompetentnosti a neprofesionality súčasnej vlády.

„Po svojom vymenovaní vymenil minister Mičovský prakticky všetkých dôležitých ľudí a dosadil tam svojich. Ďalší odborníci odišli z vlastnej vôle. Pán Mičovský nemusí byť zlý človek, ale ako manažér úplne zlyháva a jedinou schodnou cestou je, aby odstúpil,“ doplnil Richard Takáč, podpredseda Smeru.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #SPPK #Mičovský