Poslanci rokujú o Mičovského novele zákona o neprimeraných podmienkach. Pekári sa proti zmenám búria

Parlament sa dnes zaoberá zákonmi z dielne ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO).

03.02.2021 09:23
debata (2)

Prostredníctvom vládneho návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodovaní s potravinami chce Mičovský zabezpečiť transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ zo 17. apríla 2019 o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v poľnohospodárskom a potravinovom dodávateľskom reťazci. Návrhom zákona sa v zmysle smernice rozširujú pojmy odberateľ a dodávateľ.

Cieľom vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva v súvislosti s ochorením COVID-19, je obmedziť administratívnu záťaž podnikateľov podliehajúcich kontrole verejného skladu a kontrole množstva tovaru. Rezort navrhuje nevykonať kontrolu verejného skladu a kontrolu množstva tovaru, ak je vyhlásený alebo ak trvá výnimočný stav, núdzový stav alebo mimoriadna situácia.

Pekári sú proti

Pekári a cestovinári žiadali poslancov, aby novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami neodobrili. „V situácii zdeformovaného trhu, keď sú slovenskí výrobcovia absolútne závislí od predaja v obchodných reťazcoch, keďže sektor HORECA – hotely, reštaurácie a catering pre pandémiu prakticky nefunguje, chce vláda schváliť v parlamente novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami v podobe, ktorá vyhovuje iba obchodným reťazcom. Ak poslanci novelu v aktuálnej podobe schvália, tlak nielen na domácich výrobcov, ale aj malé regionálne predajne potravín bude obrovský a mnohí ho v súčasnej ťažkej pandemickej situácii neprežijú. Potravinová sebestačnosť Slovenska tak bude ešte nižšia ako doteraz,“ vysvetlil Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Predložená novela ruší napríklad nedávno zavedený zákaz predaja pod výrobné náklady a túto nekalú praktiku nepovažuje za neprimeranú podmienku. Existenčne ohrozujúce pre slovenských výrobcov potravín je aj opätovné umožnenie nakupovať potraviny pod ekonomicky oprávnené náklady výrobcu potravín. Predaj potravín pod nákupnú cenu už totiž nebdue patriť medzi zakázané nekalé obchodné praktíky. V praxi by poslanci novelou znova umožnili, aby dodávatelia základnej potraviny chleba a pečiva, ale aj ďalší slovenskí výrobcovia potravín, boli nútení akceptovať akúkoľvek požiadavku reťazcov na predajnú cenu, varuje zväz. Aj keď by bola pod výrobné náklady a každou dodávkou tovaru by vytvárali stratu.

Otvorený list

„Sme prekvapení, že ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že nám tieto zmeny prikázala Európska komisia. Nie je to pravda, nič také nám EK neprikázala. Agrorezort ani zďaleka nevyužil všetky rokovacie možnosti s komisiou. Úplne bez boja a argumentácie navrhuje oslabiť v kritickej pandemickej situácii slovenských výrobcov potravín voči konkurencii zo zahraničia i nadnárodným reťazcom. Poslanci NR SR v stredu rozhodnú o likvidácii výroby slovenských potravín. Prosíme ich, aby sa rozhodli správne a hlasovali proti tejto nebezpečnej novele,“ uviedol Lapšanský.

Zväz sa už obrátil na poslancov NR SR otvoreným listom. V ňom ich žiada, aby novelu zákona 91/2019 neschválili a nepodieľali sa tak na likvidácii slovenských potravín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mičovský #pekári #neprimerané podmienky