Matečnej katalóg za 2,3 milióna je nefunkčný. Mičovský podáva trestné oznámenie

V druhej polovici januára 2021 podalo Protikorupčné oddelenie ministerstva pôdohospodárstva druhé trestné oznámenie. Tentokrát v súvislosti s projektom Národného potravinového katalógu (NPK). V piatok o tom informoval minister pôdohospodárstva Ján Mičovský a vedúci Protikorupčného oddelenia ministerstva pôdohospodárstva Adrián Macko.

29.01.2021 10:00 , aktualizované: 14:00
debata (12)

„Výsledkom celého projektu je v podstate skutočnosť, že ministerstvo pôdohospodárstva za peniaze, ktoré boli na realizáciu projektu NPK vynaložené, nemá vo svojej majetkovej dispozícii žiadne softvérové vybavenie, pretože celý projekt bol obstarávaný iba ako služba,“ povedal Mičovský.

Národný potravinový katalóg pripravoval rezort ešte pod vedením exministerky Gabriely Matečnej s Národným poľnohospodárskym a potravinovým centrom (NPPC) a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinovou komorou (SPPK). Cez katalóg sa mali podporovať domáci producenti. A tiež dodávanie zdravých potravín napríklad do škôl, ale aj ďalších štátnych inštitúcií. Projekt však stroskotal na nepripravenosti a neodbornosti, tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva. Kontrolná skupina vykonala finančnú kontrolu na mieste podľa zákona o finančnej kontrole a audite, ktorá sa skončila 7. decembra 2020.

„Ucelený podrobne popísaný projekt s kalkuláciou jeho nákladov a špecifikáciami v podstate nikdy neexistoval a peniaze boli za pochodu míňané na základe pochybných verejných obstarávaní, ktoré boli realizované prostredníctvom takzvaných prieskumov trhu podľa § 117 Zákona o verejnom obstarávaní. Takýchto obstarávaní bolo aj prostredníctvom SPPK a NPPC zrealizovaných celkovo 24,“ povedal Macko.

Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK)

„Keďže Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zastupuje slovenských výrobcov potravín, tak sme prirodzene boli oslovení bývalým vedením ministerstva pôdohospodárstva na spoluprácu pri projekte Národného potravinového katalógu. Myšlienka väčšej podpory domácich potravín a najmä ich odbytu pre školy, nemocnice, ministerstvá je aj jednou z prioritných oblastí činnosti SPPK, preto sme sa rozhodli ísť do tejto spolupráce. Navyše, takáto podpora je kľúčová aj pre samotných výrobcov potravín, keďže dôležité je nielen potravinu vyrobiť, ale ju aj predať.

SPPK zotrvala v projekte NPK po dobu piatich mesiacov – od júla 2017 do konca roka 2017. Počas tohto obdobia sme splnili zadanie, ktorým nás poverilo ministerstvo. Hlavnou úlohou zadania bola aktívna propagácia Národného potravinového katalógu medzi samotnými potravinármi a poľnohospodármi, teda našimi členmi, v regiónoch, vypracovanie školiacich a marketingových materiálov a služby podpory jeho zavedenia vo forme zriadenia kontaktných bodov v regiónoch, kde má komora svoje regionálne zastúpenie.

Po tomto období, kedy sme svoju úlohu splnili, ministerstvo s nami spoluprácu na tomto projekte ukončilo.“

Neefektívne a draho

„Kontrolná skupina overovaním predložených dokladov zistila porušenie finančnej disciplíny, neefektívne neúčinné a nehospodárne vynakladanie verejných prostriedkov, porušenia zákona o verejnom obstarávaní,“ povedal Martin Pavluvčík, poverený generálny riaditeľ Sekcie kontroly a obchodného dozoru ministerstva pôdohospodárstva. Rezort pôdohospodárstva totiž rozdelil zákazku s cieľom vyhnúť sa použitiu prísnejšieho postupu s vyššou mierou zverejnenia, doplnil.

Spolu bolo na tento projekt vynaložených 2 311 312,75 eura, vyčíslilo ministerstvo pôdohospodárstva. Pričom prostredníctvom projektu NPK bolo umožnené realizovať nákupy potravín len v období jeho funkčného spustenia od júla 2018 do júna 2019. V tom čase bolo zrealizovaných len 146 objednávok v celkovej sume 36 698 eur. „V súčasnej dobe je katalóg nefunkčný a ministerstvo ho považuje za absolútne zbytočné plytvanie verejných zdrojov,“ dodal rezort.

Závery kontrolnej skupiny potvrdil aj znalec. Ten vo svojom odbornom vyjadrení okrem iných skutočností uviedol, že opisy predmetov zákaziek uvedené vo výzvach na predloženie cenových ponúk nie sú dostatočne presné a jasné na vypracovanie relevantných cenových ponúk. Informovalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Rovno na políciu

Podľa vlastných zistení, medializovaných informácií a v neposlednom rade aj na základe finančnej kontroly na mieste dospelo protikorupčné oddelenie svojou analytickou činnosťou k takým dôvodným podozreniam, ktoré nemôžu ostať bez pozornosti orgánov činných v trestnom konaní. „Trestné oznámenie bolo podané na neznámeho páchateľa, kto ním bol, by malo ozrejmiť predchádzajúce vedenie agrorezortu. Projekt stál 2,3 milióna eur, ale na ministerstve z neho nie sú žiadne výsledky. Potravinový katalóg na začiatku nebol zlým úmyslom, ale dopadol veľmi zle. Sú to vyhodené peniaze. Musí sa to prešetriť,“ povedal Mičovský.

Ide o podozrenia z trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a trestného činu subvenčného podvodu, ktorých sa mali dopustiť neznámi páchatelia počas prípravy a realizácie projektu NPK.

Protikorupčné oddelenie ministerstva pôdohospodrástva bolo zriadené v lete minulého roka. Jeho prvým projektom bolo preskúmanie nakladania s financiami v štátnom podniku agrokomplex Národné výstavisko v rokoch 2019 a 2020. Výsledkom bolo trestné oznámenie, ktoré obsahovalo 56 samostatných skutkov.

Sme rodina: Trestné oznámenie sme podali ako prví

Prvenstvo pri podaní trestného oznámenia nepatrí ministerstvu pôdohospodárstva. Uviedol to na brífingu poslanec za koaličné hnutie Sme rodina Patrick Linhart, v reakcii na dopoludňajšiu tlačovú konferenciu agrorezortu. Trestné oznámenie podal podľa svojich slov on sám už vlani.

Podľa Linharta sa na stránke MPRV uvádza nesprávna informácia, že trestné oznámenie v minulom roku podal tím agroministra Jána Mičovského (OĽANO). „Nie je to pravda, toto trestné oznámenie som podal ja. Doslova som musel na pána ministra tlačiť niekoľko mesiacov, aby spustil vyšetrovanie. A vyšetrovatelia tlačili na mňa, aby vyšetrovanie bolo konečne ukončené,“ zdôraznil Linhart.

Podľa hovorkyne rezortu Anežky Šrojta Hrdej minister Mičovský ocenil iniciatívu poslanca Linharta v minulom roku, kedy podal trestné oznámenie v súvislosti s Národným potravinovým katalógom.

„Na dnešnej tlačovej konferencii informoval minister Mičovský verejnosť o trestnom oznámení v tej istej veci, ktoré ale podalo Protikorupčné oddelenie MPRV pred pár dňami, nie v minulom roku ako hovorí poslanec Linhart. Protikorupčné oddelenie podalo podrobné trestné oznámenie na základe výsledkov finančnej kontroly na mieste, ktorú ukončila sekcia kontroly a obchodného dozoru MPRV v decembri 2020,“ dodala Šrojta Hrdá.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mičovský #potravinový katalóg