Veľa dažďa prinieslo slušnú úrodu. Pestovateľov obilnín vlaňajšok prekvapili

Nadpriemerné úrody, intenzívne zrážky a vplyv pandémie nového koronavírusu na obchodovanie s obilím – aj taký bol rok 2020 z pohľadu pestovateľov obilnín. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

17.01.2021 10:52
debata (6)

Za veľké pozitívum minulého roka označujú podľa nej obilninári fakt, že aj napriek koronakríze a jej výraznému vplyvu na agropotravinárstvo sa poľnohospodárom podarilo vypestovať a pozbierať slušnú úrodu obilnín. V roku 2020 ju zbierali netradične, takmer tri mesiace. Úrody pšenice, jačmeňa, raže a triticale hodnotí podľa Holéciovej Združenie pestovateľov obilnín, ktoré je členom SPPK, ako nadpriemerné. Pomohlo im množstvo zrážok.

„Príjemne prekvapila najmä kvalitná produkcia sladovníckeho jačmeňa. O to viac nás mrzí krátkozraký prístup sladovní na Slovensku, ktoré znížili výkupné ceny jačmeňa často aj pod výrobné náklady, čo môže viesť k zníženiu osevu tejto komodity pre budúcu úrodu,“ povedal predseda Združenia pestovateľov obilnín Peter Marko. Holéciová upozornila, že ochorenie COVID-19 vplývalo na obchodovanie s obilninami.

Už na jar problémy v transporte spomalili odbyt už zmluvne zabezpečených množstiev obilia na zahraničné trhy, ale aj dovozy objednaných hnojív či osív. Aj napriek tomu sa poľnohospodári dokázali prispôsobiť a pokračovali v nevyhnutných poľných prácach. Pripomenula, že počas roka 2020 úrodu obilnín požierali premnožená poľovná zver a hraboše. Práve hraboše spôsobujú škody aj v novozakladaných porastoch ozimín, ktoré na zrážkovo bohatú jeseň nebolo vôbec ľahké vysiať.

Zdôraznila, že Združenie pestovateľov obilnín zaraďuje medzi hlavné priority na rok 2021 tvorbu národnej strategickej vízie a koncepcie rozvoja odvetvia. Očakáva, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo zaujme významné miesto v strategických dokumentoch pre rozvoj Slovenska, ktoré mu právom patrí. Združenie by najviac potešil pozitívny prístup predstaviteľov vlády k agropotravi­nárskemu odvetviu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #úroda #obilniny #pestovatelia #rok 2020