V tomto roku čakajú železničné trate historické investície

Rok 2021 je aj Európskym rokom železníc, iniciovala to Európska komisia (EK). Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v tejto súvislosti na sociálnej sieti uviedlo, že Slovensko v tomto roku čakajú historické investície do obnovy železničných tratí. Niektoré projekty sa začnú stavať, iné sa podarí otvoriť.

14.01.2021 10:37
debata (3)

Medzi top projekty železničnej infraštruktúry pre tento rok podľa rezortu dopravy patrí napríklad Devínska Nová Ves – Kúty. Tento rok sa MDV venuje najmä projektovej dokumentácii. Ide o tzv. žltý fidic, teda naprojektuj a postav. Rezort dopravy predpokladaná začiatok stavby koncom roka 2021.

Významným projektom v tomto roku bude aj uzol Žilina. „Očakávame postup v prácach, dôležitá bude dohoda medzi mestom Žilina a SAD Žilina, ktorá nám umožní vybudovanie cestného nadjazdu. Investíciu vo výške 323 miliónov eur pokryje nástroj CEF, Operačný program Integrovaná infraštruktúra a štátny rozpočet,“ priblížilo MDV na sociálnej sieti.

Na prelome mája a júna 2021 plánuje rezort dopravy odovzdanie zmodernizovaného úseku Štrba – Štrbské Pleso. Okrem modernizovanej trate sem má Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadiť aj nové jednotky. Dokončenie tunela Milochov a spojazdnenie celého úseku trate Púchov – Považská Bystrica zároveň očakáva MDV v polovici decembra 2021.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Európska komisia #MDV