Agrorezort stiahol svoje výhrady ohľadom zaradenia vlka dravého medzi celoročne chránené živočíchy

Počas štvrtkového online rozporového konania k vyhláške zeleného rezortu o ochrane prírody, stiahol rezort pôdohospodárstva svoje výhrady voči zaradeniu vlka dravého medzi celoročne chránené živočíchy. Na stole je však stále obrovské množstvo pripomienok.

08.01.2021 13:20 , aktualizované: 15:00
debata (3)

„Výhrady sme stiahli ako vyjadrenie porozumenia pre nezanedbateľnú časť verejnosti, ktorá túto otázku vníma veľmi citlivo,“ vyjadril sa štátny tajomník Martin Fecko, ktorý sa na rokovaní zúčastnil.

Podľa agrorezortu však treba zdôrazniť, že kvóta vlka stanoveného na odstrel v sezóne 2020/21 (50 ks) je v plnom súlade nielen so stanoviskom Európskej únie, ale aj s reáliami Slovenska, pretože jeho populácia je u nás vďaka vyváženému manažmentu stabilizovaná a dlhodobo rastie.

Navyše, vyhláška podľa ministerstva pôdohospodárstva stále obsahuje viacero rozporuplných bodov. Počas prvého dňa sa vyriešilo len 21 pripomienok. Zelené ministerstvo tak bude musieť návrh dopracovať. „Nedoriešených ostalo množstvo výhrad, ktorých odstránenie alebo neakceptovanie výrazne ovplyvní život vidieka. Pôdohospodári sú presvedčení, že oba rezorty majú mať spoločný cieľ, ktorým je zdravá a zdravé potraviny produkujúca krajina,“ píše v stanovisku rezort pôdohospodárstva.

„Ak by nedošlo k potrebnej zhode, agrorezort nebude alibisticky vyčkávať na vážne dosahy, ktoré môžu z vidieka vyháňať tých, ktorí dodávajú na naše stoly túžené zdravé potraviny. Naopak, využije všetky možnosti, aby ľudí neľahkej, často zaznávanej, no životne dôležitej práce, účinne chránilo a trvalo podporovalo,“ dodal minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO).

Celkovo bolo voči vyhláške na celoročnú ochranu vlka dravého vznesených 301 pripomienok. Agrorezort vzniesol 55 pripomienok, z toho 53 zásadných.

Envirorezort: Ochrana sa posunula

Ochrana vlka mala však platiť už od 1. januára, na čo upozorňovali aj viacerí europoslanci. Podľa envirorezortu k nej však nemohlo dôjsť práve kvôli obštrukciám zo strany agrorezortu. „Zdržanie, ktoré sa vytvorilo tým, že ministerstvo pôdohospodárstva blokovalo rokovanie o vyhláške, spôsobí, že vyhláška pravdepodobne nenadobudne platnosť skôr, než 15.januára,“ píše vo svojej reakcii odbor komunikácie ministerstva životného prostredia. Zároveň vyzýva šéfa agrorezortu, aby zastavil zabíjanie chráneného vlka skôr.

Ministerstvo životného prostredia oceňuje, že minister pôdohospodárstva po návrate z nemocnice umožnil, aby sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Vyzývame, aby ukončil zabíjanie chráneného vlka skôr, než 15.januára. „Najlepšie s okamžitou platnosťou. Preukáže tým, že ministerstvo pôdohospodárstva si cení hodnotu chránených dravcov a neslúži lobby trofejných poľovníkov,“ dodáva rezort.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #odstrel #Ján Mičovský #Ján Budaj