Samosprávy dostanú za celoplošné testovanie 16 miliónov eur

Poskytnutie finančnej pomoci vopred pri boji proti pandémii by sa malo týkať najmä samospráv v menších obciach, kde majú napäté rozpočty.

04.01.2021 08:33
testovanie, Covid-19, Liberálny dom Foto: ,
Malé obce možno pri zabezpečení testovania dostanú zálohové platby vopred.
debata

Ministerstvo vnútra (MV) SR postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie. Uviedol to šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO). V budúcnosti by podľa neho mohli aspoň niektorým samosprávam pri obdobných aktivitách organizovaných štátom vyplácať zálohové platby určené na zabezpečenie prác súvisiacich s bojom proti pandémii.

„Mnohé, najmä malé a okrajové obce totiž nedokážu náklady na testovanie a ďalšie činnosti zvládnuť. Štát by im preto poskytol finančnú pomoc, ktorú by následne spätne vyúčtovali. Bol by som rád, keby sa takúto formu pomoci podarilo uviesť do praxe,“ načrtol minister.

Ako dodal šéf rezortu, poznatky a poučenia nadobúdané počas pandémie musia zúročiť. V rezorte vnútra by to malo byť na úrovni úpravy koncepcie a organizácie integrovaného záchranného systému a krízového riadenia ako takého.

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #Roman Mikulec #celoplošné testovanie