Napriek nedostatku financií chce rezort dopravy pokračovať vo výstavbe i rekonštrukcii ciest

Rezort dopravy a výstavby bude v budúcom roku pokračovať vo výstavbe a rekonštrukcii ciest, ako aj v liberalizácii vybraných železničných tratí. To aj napriek nedostatku financií v rámci budúcoročného štátneho rozpočtu. Vyhlásil to pre portál NašaDoprava.sk šéf rezortu dopravy Andrej Doležal, ktorý sa chce sústrediť na čo najefektívnejšie dočerpanie eurofondov z aktuálneho programového obdobia a zároveň sa pripraviť na nové.

27.12.2020 10:32
debata (7)

Za nosnú infraštruktúru považuje Doležal sieť ciest I. triedy, ktoré boli roky neudržiavané. To sa zmení, keďže sa na jar začnú opravy týchto ciest za 200 miliónov eur. „1 300 km ciest I. triedy figuruje aj na vysokej priečke v Zozname investičných priorít. To však nič nemení na fakte, že musíme nájsť systémové riešenie financovania údržby a výstavby infraštruktúry,“ tvrdí Doležal. Priznáva, že bude rád, ak sa počas jeho pôsobenia dokončí úsek Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové i úsek Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať a posunie sa bližšie k realizácii úseku Turany – Hubová na D1.

„Na Slovensku vnímame začiatok výstavby alebo opravu nejakého úseku ako výnimočný jav a veľkú slávu. Malo by to byť však tak, že by sa mali cesty stavať a udržiavať pravidelne a priebežne, tak, aby si to motoristi ani nevšimli, iba jazdili po udržiavanej cestnej infraštruktúre. Preto presadzujem vytvorenie Fondu cestnej infraštruktúry po vzore Českej republiky, kde by bola stála zásoba financií na pravidelnú, kontinuálnu údržbu a výstavbu. Nemôžeme sa donekonečna spoliehať na eurofondy, lebo príde čas, keď už nebudú,“ upozornil minister Doležal.

Rezort dopravy za pozitívne považuje otvorenie dvoch diaľničných úsekov pri Žiline a na Kysuciach zo strany diaľničiarov ešte do konca tohto roka. V budúcom roku majú pribúdať ďalšie úseky obchvatu Bratislavy. Mal by byť hotový podľa Doležala aj juhozápadný obchvat Prešova, ktorý prepojí D1 od Poradu na Košice. Za najväčší úspech považuje spustenie tendra na nový mýtny systém, schválenie prioritizácie cestnej infraštruktúry či akcelerovanie obstarávania diaľničného privádzača pre Kysucké Nové Mesto.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #cesty #andrej doležal