Na opravu mostov peniaze nájdeme, odkazuje minister financií

Na plánovanú rekonštrukciu mostov na Slovensku ministerstvo financií peniaze nájde. „Vieme, že cesty prvej triedy, ale aj mosty boli dlhodobo zanedbávané. Rozprávame sa tu o mostoch opravovaných v rokoch 2022 a 2023. Peniaze tak budeme zohľadňovať v návrhoch ďalších rozpočtov. Mosty sú veľký problém a potrebujeme na to nájsť peniaze,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede minister financií Eduard Heger.

24.11.2020 13:32
minister financií Eduard Heger Foto: , ,
minister financií Eduard Heger
debata

Na systémovú rekonštrukciu mostov na cestách I. triedy by sa malo vyčleniť v nasledujúcich rokoch v rámci štátneho rozpočtu každoročne vyše 30,3 milióna eur. Navrhuje to rezort dopravy a výstavby. Návrh by mala vláda schváliť tento týždeň. „Pomocou týchto financií a peňazí z európskeho Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) vo výške 6 miliónov eur každoročne už dokáže Slovenská správa ciest (SSC) v priebehu piatich rokov obnoviť až 184 mostov, ktoré sú v kritickom, či neraz v havarijnom stave,“ vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal.

Ministerstvo dopravy a výstavby odhaduje, že celkové náklady na rekonštrukciu 184 mostov na cestách I. triedy dosiahnu vyše 162 miliónov eur. Andrej Doležal poukázal na fakt, že SSC boli od roku 2012 znížené kapitálové výdavky určené na výstavbu a rekonštrukciu ciest I. triedy zo sumy vyše 43,1 milióna eur, pridelené ešte v roku 2011, na súčasných 2,9 milióna eur. Podľa neho stav mnohých mostov z dôvodu nedostatočného finančného zabezpečenia v rámci bežných a kapitálových výdavkov sa za posledných 10 rokov výrazne zhoršil.

Podľa rezortu dopravy a výstavby je veľmi dôležité zabezpečenie kontinuity pri mostnom programe, aby hneď po diagnostikovaní stavu mosta mohlo prísť k jeho rekonštrukcii. Neustále sa zhoršujúci stav mostných objektov totiž viedol už viackrát k vzniku havarijných stavov na niekoľkých mostoch. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia mostných objektov prevažne z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Od roku 2017 bolo takto zrekonštruovaných 31 mostných objektov za približne 24,5 milióna eur, pričom stavebné náklady na jeden most tvorili okolo 790 000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #mosty