Nominant SNS priviedol ziskový Agrokomplex do straty, dokonca si vzal úver

Zriadenie Oddelenia protikorupčnej jednotky ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánom Mičovským v auguste tohto roka má prvý výsledok. Je v podobe trestného oznámenia v súvislosti so štátnym podnikom agrokomplex Národné výstavisko. V roku 2018 nastúpil na post riaditeľa Agrokomplexu nominant Slovenskej národnej strany (SNS) Branislav Borsuk. Za necelé dva roky priviedol ziskový podnik k strate 800-tisíc eur. V minulom roku si dokonca Agrokomplex vzal úver v hodnote 4 mil. eur. V utorok o tom informoval agrominister Ján Mičovský v Nitre.

24.11.2020 10:21 , aktualizované: 12:35
debata (93)

Od augusta do novembra 2020 sa na pôde Agrokomplexu (AX) uskutočnila Finančná kontrola na mieste, ktorá sa zamerala takmer na všetky verejné obstarávania za obdobie rokov 2019 a 2020. V štátnom podniku dochádzalo podľa agrorezortu k úmyselnému deleniu zákaziek. Kontrolná skupina podrobila verejné obstarávania a zmluvné vzťahy hĺbkovej analýze vo vzťahu k možnému páchaniu trestnej činnosti.

Branislav Borsuk skončil na pozícii generálneho riaditeľa Agrokomplexu v máji 2020. Podnik pod jeho vedením zrealizoval podľa agrorezortu výstavbu Relaxparku a Cyklocesty, avšak bez stavebného povolenia a na cudzích pozemkoch. „Za škodu spôsobenú Agrokomplexom výstavbou Relaxparku, Cyklocesty a Móla v Relaxparku možno považovať celkovú výšku vynaložených nákladov na ich výstavbu, vzhľadom na to, že stoja na cudzích pozemkoch bez stavebného povolenia a kolaudačného rozhodnutia. V tomto prípade ide o škodu takmer 412-tis. eur,“ uviedol Mičovský.

Bývalý generálny riaditeľ Agrokomplexu (AX) Branislav Borsuk odmieta obvinenia z úmyselného predražovania zákaziek v národnom výstavisku, o ktorých v utorok informoval minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Zároveň ich považuje všetky za klamlivé a za týmto konaním vidí snahu odovzdať výstavisko do súkromných rúk. „Odmietam obvinenia z úmyselného predražovania zákaziek. Ku všetkým obvineniam sa ohradzujem a budem ich relevantne vysvetľovať až kým nedôjde k očisteniu môjho mena. Pán minister Mičovský hľadá žiaľ osočovaním druhých všetky spôsoby na prekrytie svojej nekompetentnosti,“ konštatoval v utorok pre agentúru SITA Branislav Borsuk.

Napríklad k orezom stromov Borsuk uviedol, že š.p. Agrokomplex má kompletnú dokumentáciu, výzvu na vykonanie týchto prác z Odboru urbanizmu a architektúry a zároveň viac než tri stovky fotografií preukazujúcich náročné výškové práce vyžadujúce vysoké odborné zručnosti a technické zabezpečenie a oprávnenie, ktoré by záhradníčky zamestnané v podniku nemohli vôbec realizovať. „Išlo pritom o stromy ohrozujúce návštevníkov, dobre si všetci pamätáme nešťastie v Nitre z minulého roku, počas ktorého zahynulo dieťa,“ doplnil Borsuk.

Gastrovozíky boli taktiež podľa Borsuka vysúťažené zákonným spôsobom. „Cieľ bol ponúknuť návštevníkom kvalitné slovenské výrobky priamo z gastrovozíka Agrokomplex a vytvoriť tak prirodzenú konkurenciu pre tradičných stánkarov, ktorých nebolo možné inak prinútiť zvýšiť kvalitu a stravovaciu úroveň ich stravovacích jednotiek v areáli. Gastrovozíky prerušili svoju činnosť pre zákaz výstav spojených s pandémiou, hovoriť preto o ich strate je prinajmenšom nekompetentné,“ pokračoval Borsuk.

Relaxpark bol zas podľa Borsuka zrealizovaný na spevnenej ploche zhorenej Stredoslovenskej koliby, ktorá robila veľmi zlý dojem vo výstavisku niekoľko rokov. „A hlavne bola mimoriadne nebezpečná pre návštevníkov výstaviska. Na základe ohlášky boli zrealizované záhradnícke úpravy a vytvorené plážové ihrisko a ohniská. Vyjadrenia o stavebnom povolení sú preto nepravdivé,“ dodal Borsuk.

Borsuk si stojí za názorom, že výstavisko jeho vedenie zdedilo v polorozpadnutom stave, pravdepodobne účelovo schátrané, a tým dlhodobo pripravované na privatizáciu do súkromných rúk. „Preto chápem, že aj aktuálnemu vedeniu prekáža, že sme zhodnotili majetok štátneho podniku o približne 4 mil. eur. Možno aj práve preto sa v Nitre šíria informácie o záujme sprivatizovať Agrokomplex aktuálnou politickou garnitúrou,“ uzavrel bývalý generálny riaditeľ Agrokomplexu.

Borsuka do funkcie generálneho riaditeľa Agrokomplexu nominovala strana SNS. Tá považuje obvinenia za politický boj. „Účelové politické tlačové besedy vládnej koalície SNS nebude komentovať. Nedisponujeme žiadnymi relevantnými ani oficiálnymi informáciami o predmetnej záležitosti. Bolo by minimálne etické, aby minister Mičovský dal aspoň priestor sa svojim predchodcom vyjadriť a nahliadnuť do dokladov skôr, než ich odsúdi v priamom prenose,“ reagovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Ďalším zistením kontroly bolo, že pri zadávaní zákaziek tzv. prieskumom trhu dochádzalo k rotácii pravdepodobne spriaznených firiem. Agrokomplex si podľa agrorezortu dokáže vlastnými zamestnancami a technikou urobiť viaceré úkony. Orezy stromov, sadbové úpravy a podobne. Za bývalého vedenia sa tieto zákazky obstarávali podľa kontroly za nehorázne vysoké sumy, napr. orezy stromov externou firmou za takmer 70-tis. eur.

Kontrolná skupina skonštatovala aj absolútne nehospodárne rozhodnutie, kde vybavený a funkčný gastropríves bol zakúpený v hodnote viac ako 41-tis. eur a za čas jeho používania vyrobil stratu v sume 6 500 eur. Druhý gastropríves v sume viac ako 25-tis. eur bez vybavenia je odstavený v jednom z pavilónov a nebol ani raz použitý. „Výsledkom kontroly je trestné oznámenie, ktoré obsahuje 56 samostatných skutkov. Bol porušený Zákon o verejnom obstarávaní, Zákon o štátnom podniku, niektoré zákazky boli predstierané, že sa zrealizovali, porušila sa povinnosť pri správe cudzieho majetku,“ doplnil minister Ján Mičovský.

Od 1. augusta 2020 sa novým riaditeľom agrokomplexu Národného výstaviska stal Róbert Kanás. „Keď som preberal Agrokomplex, očakával som potrebu okamžitých krokov a rýchlych riešení súvisiacich s predchádzajúcimi manažérskymi pochybeniami, ale pravdupovediac tak hlbokú morálnu krízu, v akej som podnik našiel, som nepredpokladal," povedal Kanás. Vízia nového vedenia podniku je vybudovať z Agrokomplexu moderné výstavisko, ktoré bude slúžiť nielen potrebám štátu, ale predovšetkým širokej verejnosti.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Ján Mičovský