Africký mor ošípaných sa rozšíril aj do okresu Revúca

Pozitívny výsledok bol potvrdený u dvoch diviakov na území poľovného revíru Gemer. Okres Revúca sa tak stal už jedenástym s potvrdeným výskytom afrického moru ošípaných.

23.11.2020 17:46
Diviak Foto:
Africký mor ošípaných sa rozšíril už do 11 okresov.
debata (1)

Nákaza afrického moru ošípaných (AMO) sa na území Slovenskej republiky rozšírila v poradí už do jedenásteho okresu. K okresom Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov, Bardejov a Sabinov pribudol okres Revúca.

„Dňa 19. novembra bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na AMO u dvoch diviakov na území poľovného revíru Gemer, v okrese Revúca,“ informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežík. Od júla 2019, keď sa nákaza na Slovensku objavila, evidujú veterinári už 378 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

V susednom okrese Rožňava bolo zaznamenaných už niekoľko pozitívnych prípadov AMO u diviačej zveri, naposledy na konci mesiaca október. „Aj v okrese Rimavská Sobota bol u uloveného diviaka potvrdený AMO ešte v závere mesiaca júl. Výskyt v tejto oblasti bolo možné očakávať,“ vysvetlil hovorca a dodal, že príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, resp. zabezpečiť jej spomalenie.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, Ministerstvo pôdohospodárstva umožnilo loviť diviačiu zver celoročne, bez ohľadu na pohlavie a vek. „Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov,“ informuje hovorca ministerstva a dodáva, že vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene odovzdané vzorky neustále vyšetrujú.

Počet prípadov AMO v Európe sa počas tohto roka dostáva na hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. V okolitých krajinách zaznamenali takmer 10-tisíc potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Maďarsku cez 3 600 a viac ako 3 500 v Poľsku. „Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom,“ uzavrel Hrežík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ošípané #Africký mor ošípaných #africký mor #nakazené diviaky