Chov hydiny sa nevypláca. Náklady predčia tržby, upozorňujú hydinári

Slovenským hydinárom rastú náklady, odbytové ceny im naopak klesajú, a tak majú existenčné problémy. Náročnú ekonomickú situáciu hydinárov navyše umocňuje pandémia koronavírusu a dlhodobé ignorovanie problémov hydinárskeho odvetvia na Slovensku. Konštatoval to tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.

22.11.2020 11:01
debata (1)

„Ak sa pozrieme na vývoj priemerných ročných mzdových nákladov na jedného zamestnanca v chove hydiny, zistíme, že v rokoch 2018 až 2020 prišlo k nárastu nákladov o 22,5 %. V období rokov 2016 až 2020 sa zvýšili náklady na energie o 41 % vo výkrme brojlerov a o 56 % v chove nosníc. Pre spracovateľov hydiny zas priemerné ročné mzdové náklady na jedného zamestnanca v rokoch 2018 až 2020 narástli o 30,2 %. Spracovateľom sa zvýšili aj náklady na energie, za posledné dva roky o 16 %,“ ozrejmil situáciu chovateľov a spracovateľov hydiny Ľubomír Urban.

Čo je však pre chovateľov a spracovateľov likvidačné je podľa ÚHS skutočnosť, že rastu nákladových položiek nezodpovedá vývoj výnosov. „Keď v roku 2013 bola cena za živú jatočnú hydinu na úrovni 1,01 eura za kilogram (eur/kg), dnes je táto cena na úrovni 0,80 – 0,82 eur/kg, čo predstavuje pokles o 21 %. V roku 2013 bola odbytová cena za chladené kura na úrovni 2,09 eur/kg, v roku 2020 je na úrovni iba 1,85 eur/kg. To znamená pokles odbytovej ceny o 12 %. Podobná situácia je aj v prípade deleného hydinového mäsa. V roku 2015 bola odbytová cena za kuracie rezne na úrovni 4,43 eur/kg, v roku 2020 bola v prvom polroku priemerná cena iba na úrovni 3,86 a neustále klesá,“ dodal Urban.

Podľa ÚHS je za tým lacné akciové hydinové mäso z dovozu v zahraničných reťazcoch v SR. Dôkazom má byť skutočnosť, že záporné saldo zahraničného obchodu s hydinovým mäsom v SR za posledné tri roky neustále rastie. „Od roku 2016 takmer 4-násobne o 69,7 mil. eur na hodnotu – 93,7 mil. eur. Rovnaký vývoj je možné sledovať aj pri množstevnom vyjadrení dovozu hydinového mäsa, ktorý stúpol od roku 2015 z objemu 48 828 ton na hodnotu 97 171 ton,“ doplnil Urban.

Dovozy zahraničného hydinového mäsa pokračujú podľa ÚHS aj v priebehu roku 2020. „Za prvých sedem mesiacov tohto roku sa doviezlo do SR 48 042 ton hydinového mäsa a saldo zahraničného obchodu dosiahlo zápornú hodnotu 60,4 mil. eur,“ uzavrel tlačový tajomník ÚHS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #hydinári