Africký mor ošípaných našli už aj v okrese Sabinov

Nákaza afrického moru ošípaných (AMO) sa na území Slovenskej republiky rozšírila v poradí už do desiateho okresu. K okresom Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov a Bardejov pribudol okres Sabinov. Od júla 2019, kedy sa nákaza na Slovensku objavila, evidujú veterinári už 367 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. „Výskyt AMO v novej oblasti troch okresov Prešovského kraja má na svedomí pravdepodobne ľudský faktor,“ informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežík.

20.11.2020 10:29
debata

Národné referenčné laboratóriom vo Zvolene potvrdilo pozitívny výsledok na AMO u diviaka, nájdeného uhynutého na území poľovného revíru Majdan, v okrese Sabinov. Ide o prvé potvrdenie výskytu nákazy v tomto okrese. „V danej oblasti sa v novembri vyskytlo niekoľko prípadov v okrese Prešov a Bardejov, kde sa nákaza aj aktuálne šíri,“ doplnil Hrežík.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) umožnilo poľovníkom loviť diviačiu zver celoročne, bez ohľadu na pohlavie a vek.

Počet prípadov AMO v Európe sa počas tohto roka dostáva na hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. V okolitých krajinách zaznamenali takmer 10 tisíc potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Maďarsku cez 3 600 a viac ako 3 500 v Poľsku. „Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom,“ upozornil Hrežík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Africký mor ošípaných #AMO