Chovatelia oviec majú ťažké srdce na Budaja. Nechce v prírode ani ovce, ani ľudí, tvrdia

Spor o vlka naberá na obrátkach. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) chce vlka chrániť. Jeho ľudia už pripravili aj vyhlášku, ktorou sa vlk dostane medzi chránené živočíchy. Jeho odstrel tak bude trestný, pod hrozbou mastnej pokuty.

19.11.2020 09:06
Vlk dravý / Canis lupus / Foto: ,
Vlk dravý (Canis lupus)
debata (9)

Naopak rezort ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO) odstrel tejto šelmy povolil. Chce tak ochrániť stáda chovateľov oviec a kôz. Ostatne práve tí majú na šéfa zeleného rezortu ťažké srdce.

„Ministerstvo životného prostredia pripravilo vyhlášku, ktorá bude mať výrazne negatívne dopady nie len na chov hospodárskych zvierat, ale aj na slobodu pohybu ľudí v prírode a biotop voľne žijúcej zveri a živočíchov,“ tvrdí riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku a samostatný šľachtiteľ Slavomír Reľovský. Prijatím tejto vyhlášky dôjde podľa neho od budúceho roka k zásadným zmenám s negatívnym dopadom na chovateľov, v súvislosti s nárokom na odškodnenie strát na hospodárskych zvieratách spôsobených predátormi. Vyhláška zavádza úplnú ochranu Vlka dravého na Slovensku a zamedzeniu manažmentu jeho populácie lovom, dodáva.

Rezort životného prostredia radí chovateľom namiesto odstrelu vlkov, zaobstarať si strážne psy. Celkovo by malo ísť o 12 tisíc psov – na každých 150 zvierat jeden. „Zaobstaranie, výcvik a výchova takéhoto pastierskeho psa predstavuje náklad vo výške 2 000 eur,“ hovorí Reľovský. Celkovo by išlo o 24 miliónov eur. „Ak pán minister na to má, nech túto sumu chovateľom uhradí,“ hovorí chovateľ. Ako riešenie núka Budajove ministerstvo aj chov v maštaliach, či oplotené pasienky. „Výsledok takýchto povinností vyústi v obmedzení slobody pohybu ľudí v prírode. Ovce spásajú 450 000 hektárov, čo by predstavovalo oplotenie lúk a pasienkov takmer v celej krajine,“ hovorí Reľovský. Oplôtky a oplotenia rovnako zamedzia voľnému pohybu voľne žijúcej zveri a živočíchov, dodáva. Výsledkom bude úplne zmenená krajina. Podľa Reľovského je to neprípustné. Aj preto zväz žiada Budaja, aby vyhlášku okamžite stiahol.

„Pán Budaj týmto počinom skutočne likviduje slovenské ovčiarstvo pod rúškom ochrany životného prostredia,“ hovorí Reľovský. Takéto opatrenia envirorezortu naozaj krajine nepomôžu, dodáva. Zástupcovia chovateľov oviec a kôz preto budú požadovať stiahnutie tejto vyhlášky na osobnom stretnutí s ministrom Budajom už tento piatok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #budaj #vlk #Mičovský #chovatelia oviec a kôz