Jesenné práce na poliach naďalej meškajú

Hlavným dôvodom meškajúcich jesenných prác je fakt, že poľnohospodárom sa úroda pre premočenú pôdu naďalej zbiera len s veľkými ťažkosťami.

15.11.2020 16:45
Zber zemiaky Foto: ,
Njaviac mešká zber kukurice a cukrovej repy.
debata (1)

Jesenné práce na poliach naďalej meškajú. Vyplýva to z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). „Vlani o takomto čase už boli tri štvrtiny výmery kukurice na zrno v skladoch. Dnes je to len polovica. Dôvodom sú meškajúce jesenné práce a fakt, že poľnohospodárom sa úroda pre premočenú pôdu naďalej zbiera s veľkými ťažkosťami. Zber plodín a zakladanie porastov ozimín tak naďalej, aj po tieto dni, mešká,“ uviedla pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Okrem kukurice na zrno podľa nej zostala v zemi aj väčšina úrody cukrovej repy. Vlani ju poľnohospodári o takomto čase stihli vyzbierať z viac ako polovičnej výmery, dnes je zo zeme von len 45 % buliev cukrovej repy. Poľnohospodári podľa Holéciovej avizujú, že v niektorých regiónoch sa takáto situácia vyskytla naposledy pred dvadsiatimi rokmi. Mnohé pozemky sú podmočené, nie je možné do nich vstúpiť a už vôbec vykonávať zber plodín, respektíve sejbu ozimín.

„Pestovatelia stále uvažujú, do akej miery sa tento stav môže podpísať pod predčasné ukončenie zberu jesenných plodín a sejby ozimín. Poľnohospodári sú v mnohých prípadoch nútení aj meniť osevné plány,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #zber úrody