Na dolnom Zemplíne výrazne pribudlo chovov ošípaných

O bezplatnú legalizáciu chovov ošípaných v rámci takzvanej prasacej amnestie (12. - 23. októbra) bol v regióne dolného Zemplína výrazný záujem. Počet fariem s dvoma a viac kusmi zvierat sa viac ako zdvojnásobil, takmer o tretinu viac je po novom aj chovateľov jedného prasaťa. V hornozemplínskom regióne je prírastok nových chovateľov ošípaných, naopak, minimálny.

09.11.2020 13:22
debata (2)

„Klasických fariem, teda od dvoch kusov ošípaných viac, bolo aktívnych a schválených 19 a počas prasacej amnestie ich pribudlo 23,“ informoval TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Michalovce Aleš Novotný. Ako doplnil, chov jednej ošípanej na domácu spotrebu počas dvoch týždňov trvajúcej amnestie zlegalizovalo až 245 drobnocho­vateľov, pričom k dátumu začiatku amnestie ich registrovali 695. „Mnohí z týchto chovateľov uvažovali o likvidácii chovu,“ prezentoval možný dôvod výrazného nárastu počtu registrovaných drobnochovateľov. Umožnenie bezplatnej legalizácie jestvujúcich chovov bez následnej sankcie v čase hroziaceho sa šírenia AMO preto uvítal. „Výzva na takúto akciu bola prínosom pre podchytenie chovateľov, ktorí v regióne pribúdali, ale z rôznych príčin svoje chovy neprihlasovali,“ uviedol s tým, že novoprihlásených chovateľov veterinári zároveň upozorňovali najmä na dodržiavanie biologickej bezpečnosti. Tú bude RVPS následne kontrolovať a v prípade nedodržiavania náležitých opatrení i sankcionovať.

RVPS Humenné registrovala v troch okresoch regiónu horného Zemplína do začiatku prasacej amnestie spolu 256 drobnocho­vateľov ošípaných. Podľa slov riaditeľky úradu Heleny Dziakovej ich tu počas dvoch týždňov pribudlo len osem. „V Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (CEHZ) Žilina pribudlo v okrese Humenné šesť fariem, v okrese Snina dve farmy a v okrese Medzilaborce nepribudla žiadna farma ošípaných pre vlastnú spotrebu,“ priblížila s tým, že tieto počty nemusia byť konečné, keďže CEHZ má žiadosti stále spracovávať. „Na základe množstva telefonátov a otázok zo strany záujemcov predpokladáme, že reálne ide o podstatne vyššie počty, ako je uvedené,“ podotkla. Zároveň upozornila, že v súvislosti s aktuálnou situáciou AMO na východe Slovenska došlo k zmene zaradenia okresu Medzilaborce z „oblasti s aktívnym monitoringom“ na „vysokorizikovú oblasť“.

Chovateľom, ktorí na registráciu svojich chovov nevyužili ani prasaciu amnestiu, hrozí finančná sankcia aj likvidácia chovu. Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša ide v prípade fyzickej osoby o blokovú pokutu vo výške 100 až 400 eur, u podnikateľa od 400 do 3500 eur. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) pri vyhlasovaní amnestie zároveň upozornil, že v prípade výskytu AMO v chove s nedostatočnou biologickou ochranou, chovateľ stráca nárok na odškodné alebo poistné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #chov ošípaných