Do slovenských obchodov sa má vrátiť divina. Mičovský skúša nový projekt

Po reštarte predaja slovenskej jahňaciny prichádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) s ďalším projektom zameraným na podporu predaja slovenskej diviny. Minister Ján Mičovský oboznámil verejnosť s novým logom „Delikatesa z lesa“, s ktorým sa budú spotrebitelia v najbližších dňoch stretávať na výrobkoch chladenej diviny na pultoch reťazcov. Má ísť o stopercentnú slovenskú divinu, ulovenú a spracovanú na Slovensku.

06.11.2020 12:58
Diviak / Príroda / Foto: ,
debata (2)

Projekt MPRV SR „Delikatesa z lesa“ spája slovenských spracovateľov diviny, poľovníkov a obchodníkov. Jeho cieľom má byť podľa rezortu návrat slovenského mäsa z diviny na pulty reťazcov. Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 63 kg mäsa, z toho predstavuje divina len 1,1 kg.

„Na Slovensku máme 14 prevádzok, ktoré spracovávajú zverinu. Do tohto projektu sa zatiaľ zapojila len jedna. Vyzývam aj ostatné prevádzky, poľovníkov a reťazce, aby sa spojili a ponúkli Slovákom divinu, podobne ako to urobili pri projekte Zlaté jahňa a zároveň apelujem na všetky zainteresované strany na rozumné nastavenie cenovej politiky tak, aby sa kvalitné mäso dostalo medzi čo najviac zákazníkov“ zdôraznil minister Ján Mičovský.

V rámci projektu dodávajú mäso do Agrofarmy Červený Kameň štátny podnik Lesy SR, poľovníci a s logistikou pomáha Slovenská poľovnícka komora. Raticová zver podľa rezortu spôsobuje každý rok veľké škody, ktoré bude riešiť novela zákona o poľovníctve. Podľa generálneho riaditeľa Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michala Tomčíka novela obsahuje viacero nástrojov a opatrení.

Ich cieľom má byť podľa jeho slov zníženie početných stavov raticovej zveri. „Medzi tieto nástroje patrí zvýšenie efektívnosti a kontroly lovu zveri, umožnenie užívateľom poľovných pozemkov, aby sa zapojili do procesu plánovania lovu zveri, možnosť poveriť lovom aj užívateľov poľovných pozemkov v prípade, ak užívateľ poľovného revíru neloví zver dostatočne intenzívne a podobne,“ tvrdí Tomčík.

Ako dodal, zákon chce motivovať poľnohospodárov, aby zmenili spôsob obhospodarovania krajiny. Štátny podnik Lesy SR je podľa rezortu pôdohospodárstva významným producentom vysokokvalitnej prírodnej slovenskej potraviny – diviny, ktorá pochádza z voľne žijúcej zveri. Ministerstvo tiež ubezpečuje, že ju spracovávajú pod stálym veterinárnym dohľadom v Odštepnom závode Topoľčianky a výrobky predávajú vo vlastných predajniach.

„Vzhľadom na spracovateľské kapacity je časť mäsa zo zveriny exportovaná aj do zahraničia,“ povedal generálny riaditeľ Lesy SR Matej Vigoda. Na všetky mrazené výrobky z diviny majú Lesy SR od augusta 2020 značku kvality. „Svojim zákazníkom ponúknu jelenie mäso už v najbližších dňoch dva obchodné reťazce, ale záujem je takmer medzi všetkými členmi Slovenskej aliancie moderného obchodu,“ dodal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #reťazce #ministerstvo pôdohospodárstva #Ján Mičovský #divina