Heineken Slovensko – Plzenský Prazdroj Slovensko 3:3

Radosť z úspechu, ale aj smútok z poklesu výroby a predaja piva v dôsledku pandémie rámcovali 14. ročník Slovenskej pivnej korunky. Najviac zlatých koruniek pozbierali v klasických svetlých a tmavých pivách hegemóni trhu s pivom spoločnosti Heineken Slovensko a Plzenský Prazdroj Slovensko. A pokiaľ ide o produkciu nefiltrovaných či vrchne kvasených pív z pivníc remeselných pivovarov, aj tu sa presadili zavedené značky. Zdá sa, že skúsenosť cibrí cit a umenie majstrov pivovarníkov.

21.10.2020 17:41
slovenská pivná korunka, pivo Foto:
debata (1)

Do pivnej korunky sa zapojilo dovedna 27 pivovarov so 107 pivami. Slováci majú najradšej svetlé pivá, a to klasické desiatky a dvanástky. Prvých sa vypije viac, lebo sú lacnejšie, ležiaky sú však pivom, ktoré leží v povedomí milovníkov ako zlatý štandard. Súboj gigantov – Heinekenu Slovensko, teda Hurbanova voči Veľkému Šarišu – Plzenskému Prazdroju Slovensko vyznel nerozhodne 3¤:¤3.

Kto sa smeje najviac

Hurbanovo bralo zlaté korunky za Zlatý Bažant 10¤% svetlé pivo, za Zlatý Bažant tmavý a alkoholický Zlatý bažant citrón. Východniarsky konkurent triumfoval Šarišom ležiakom 12¤%, nealkoholickým Birellom svetlým a nealkoholickým radlerom Birell Pomelo&Grep.

Na stupienky víťazov v klasických pivách, nealkoholických pivách a radleroch dva najväčšie pivovary Heineken Slovensko (56-percentný podiel) a Plzenský Prazdroj Slovensko (34 percent) nepustili nikoho z konkurencie.

Ponuka pív je na Slovensku z roka na rok bohatšia, a to zásluhou 75 remeselných pivovarov. Práve v nich vznikajú rôzne pivné špeciály, ktoré nachádzajú čoraz viac fanúšikov. Zároveň sa v nich prejavuje nielen inakosť, ale aj originalita jednotlivých slovenských regiónov.

Kategóriu svetlých nefiltrovaných desiatok vyhral Panský pivovar s pivom Výr 10˚. Medzi svetlými nefiltrovanými dvanástkami bol najlepší Luxor 12 %, svetlý ležiak z Pivovaru ŠEMRÁK. Zlatú korunku pre najlepšie Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo získalo Tmavé 13 % pivo z Pivovaru BAŤAK. Víťazom vrchne kvasených pív – IPA sa stalo pivo s vtipným názvom Ipa či Neipa 13° z Pivovaru Parom a Pivovaru Šilker’s Brewery .

Východniar pivovarníkom roka 2020

Ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva udelilo tohto roku Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Jánovi Čerkalovi, dlhoročnému manažérovi závodu Pivovar Šariš. Čerkala začínal ako brigádnik, hneď po maturite nastúpil do Veľkého Šariša a pivovaru zostal verný po celý život. Z radového vojaka piva sa stal generál, ktorý prešiel ohňom divokej privatizácie a dnes manažuje druhý najväčší pivovar na Slovensku. Ten je súčasťou skupiny Plzenský Prazdroj, ktorú pred pár rokmi kúpil japonský pivovarnícky obor Asahi. Čerkalov život je veľkým príbehom mnohých pádov a vzostupov slovenského piva za uplynulých 40 rokov.

Korona tlačí pivo do kúta

Súčasnosť piva, pravda, diktujú pravidlá pandémie. "Udržať podnik nad vodou a zachovať si motiváciu je v tomto pandemickom roku je zvlášť náročné. O to viac vyzdvihujeme to, že slovenskí pivovarníci nepopustili z vysokých nárokov na kvalitu,“ povedala Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu počas on-line vyhodnotenia 14. ročníka Slovenskej pivnej korunky.

K pivárom sa prihovorili aj ministri financií a pôdohospodárstva. Eduard Heger ocenil ich prínos pre štátnu kasu. Je nemalý, veď ako dodal Ján Mičovský, štátu pivovary a sladovne odvedú na daniach rovných 115 miliónov eur. O to viac sa zdá oprávnenou požiadavka, aby štát pomohol sektoru piva a gastra, ktorému pandémia zasadzuje jeden úder za druhým. Ako povedala šéfka združenia pivovarníkov a sladovníkov Jana Shepperd, v prvom polroku 2020 sa predaj piva v pohostinstvách prepadol až o 40 percent. Tento objem sa však iba čiastočne presunul z pohostinstiev do maloobchodu, ktorý narástol len o deväť percent. Prvá vlna koronakrízy sa tak v prvom polroku 2020 odzrkadlila na medziročnom poklese objemu predaného piva síce len o päť percent, ale na poklese tržieb pivovarov o 11 percent,“ zhrnula Jana Shepperd.

"Sektoru piva a gastra treba pomôcť,“ povedal v on-line príhovore k pivovarníkom europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Až jedna tretina piva sa predá v gastroslužbách, ktoré sú opätovne zatvorené. Veľmi by im pomohlo zníženie DPH. Podľa Štefanca je neudržateľné, aby slovenské gastroprevádzky mali najvyššiu sadzbu DPH spomedzi okolitých štátov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pivná korunka