Kupujte slovenské vína, vyzývajú ľudí vinári a vinohradníci

Zavreté hotely, reštaurácie a bary trápia aj domácich vinárov. Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska preto vyzval ľudí, aby v najbližších týždňoch uprednostili nákup slovenských domácich vín, pred tými z cudziny.

16.10.2020 08:55
debata (13)

"Podpora od slovenských domácich spotrebiteľov je pre nás poslednou možnosťou ako dať mzdu našim zamestnancom a zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda,“ upozorňujú vinári a vinohradníci. Samozrejme, protipandemické opatrenia chápu, no bojujú o holý život. Aj preto dodávajú: "Pripite si na zdravie našim slovenským vínom. Veríme, že Vám bude chutiť, každá predaná fľaša vína, sa počíta“.

Slovenským vinárom a vinohradníkom nebola do dnešného dňa poskytnutá žiadna "COVID podpora” ako tomu bolo v iných členských krajinách EÚ. "Obrátiť sa s prosbou na slovenských spotrebiteľov, aby uprednostili v najbližších mesiacoch nákup slovenských vín pred zahraničnými je pre nás posledná možnosť,“ tvrdí cech.

Tri dôvody prečo kupovať slovenské vína:

  1. Preferencia slovenských vín pomôže domácej ekonomike, zachovaniu pracovných miest vo vinohradníctve, záchrane vinohradov. A v malej miere dokáže vinárom vykompenzovať chýbajúcu pomoc od štátu.
  2. Starostlivosť o vinohrady a víno je nutná neustále, inak sa trvalo znehodnotia. Pivnice slovenských vinárov sú preplnené a každý ročník vína si vyžaduje každodenné investície. Výmera slovenských vinohradov sa každý rok zmenšuje. "Likvidáciou vinohradov neprídeme len o slovenské hrozno a víno. Stratí sa kus slovenskej identity, remeslá, kultúrne bohatstvo. Stratí sa to, čo naši predkovia stáročia budovali,“ argumentuje cech.
  3. Slovenskí vinári majú pivnice plné minuloročného vína a nové vína nemajú po jesennej oberačke kam uskladniť. Viaceré slovenské vína dosahujú svojimi parametrami svetovú kvalitu. Je škoda, ak slovenský spotrebiteľ uprednostňuje neznáme zahraničné vína pochybnej kvality, pred slovenskými. "Kým sme sa nestihli ekonomicky pozviechať z prvej vlny pandémie, druhá vlna na nás udrela plnou silou,“ tvrdia vinári a vinohradníci. Aj preto apelujú na slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských vín, pred zahraničnými a pomohli im prekonať toto náročné obdobie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #vinohrady #pandémia