Ministerstvo pôdohospodárstva spustilo „prasaciu amnestiu“

Registrácia chovov ošípaných je podľa predstaviteľov ministerstva pôdohospodárstva nevyhnutnou podmienkou na to, aby sme zamedzili napredovaniu šírenia afrického moru medzi ošípanými.

12.10.2020 11:20
prasatá, svine, svinky, ošípané Foto:
Registrácia chovov je nevyhnutná kvôli zamedzeniu šírenia afrického moru ošípaných.
debata (2)

S africkým morom ošípaných (AMO) bojujú chovatelia už vyše roka. K dnešnému dňu je evidovaných 298 pozitívnych prípadov u diviakov a 28 prípadov v chovoch domácich ošípaných v okrese Trebišov, Michalovce, Košice-mesto, Košice-okolie, Rožňava, Rimavská Sobota a Vranov nad Topľou.

Na Slovensku aktuálne chováme viac ako pol milióna ošípaných na 7 100 farmách, z čoho je vyše 360-tisíc kusov na 26 veľkých farmách. A práve tie musíme ochrániť, inak sa zníži sebestačnosť SR v bravčovom mäse, ktorá je teraz na úrovni len 37%. Účinná ochrana je však možná len vtedy, ak budú všetky chovy bez výnimky registrované a tým pádom aj kontrolované, či urobili všetky opatrenia pred šírením vírusovej nákazy afrického moru ošípaných.

„Nezaregistrovaným chovom hrozia pokuty až do výšky 3 500 eur a tiež likvidácia zvierat,“ pripomína prof. Jozef Bíreš, riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy SR s tým, že ak farmár nesplní podmienky biologickej bezpečnosti, kontrolóri vydajú opatrenie na odstránenie nedostatkov s krátkym termínom odstránenia. Potom nasleduje opakovaná kontrola a ak nepríde k náprave, chov sa likviduje, resp. chovateľ si môže urobiť domácu zabíjačku, ale musí dať vyšetriť mäso na AMO.

Podmienky biologickej bezpečnosti pre nekomerčné chovy

  • ošípané nesmú prísť do styku s ošípanými z iných chovov a ani s diviakmi,
  • pri vstupe a výstupe z maštale musia byť zabezpečené hygienické opatrenia
  • poľovníci sa 48 hodín po poľovačke nesmú kontaktovať s ošípanými,
  • slama z oblasti s výskytom AMO sa nemôže používať na podstielku, na kŕmenie sa nesmie používať ani čerstvá tráva a zrnovina z takejto oblasti,
  • budovy chovov musia byť postavené tak, aby sa do nich nedostali žiadne iné diviaky, ani iné zvieratá (hlodavce, mačky,…),
  • každá zmena v správaní ošípanej sa musí nahlasovať na príslušnej RVPS alebo veterinárovi

V súvislosti s prasacou amnestiou minister Ján Mičovský zdôraznil: „Bezpodmienečne žiadam chovateľov ošípaných, aby využili prasaciu amnestiu a najneskôr do 23. októbra 2020 bezplatne zaregistrovali svoje chovy. Ak tak neurobia, ich správanie bude hodnotené ako hazardovanie s potravinovou bezpečnosťou Slovenska.“

Celý postup registrácie nájde vlastník na web stránke Plemenárskych služieb, kde si treba stiahnuť tlačivo, vytlačiť, vyplniť, dať si ho potvrdiť na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a potvrdené poslať na Centrálnu evidenciu hospodárskych zvierat v Žiline. Ak sa majitelia chovov v uvedenom termíne zaregistrujú, nebudú sa voči nim uplatňovať žiadne sankcie. Je to dôležité aj preto, lebo už v pondelok 26. októbra 2020 začne na Slovensku veľká celoslovenská intenzívna kontrola chovov ošípaných.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Africký mor ošípaných #chovatelia ošípaných #registrácia chovov