Mičovskému sa návrh reformného plánu nepozdáva. Chýbajú v ňom priority farmárov

Rezort ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského predložil ešte v auguste vlastný návrh toho, čo by v reformnom pláne malo byť. Oficiálny návrh, čo predstavil minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok, ho neveľmi nadchol.

09.10.2020 10:25 , aktualizované: 11:23
debata

Mičovský preto už rokoval s rezortom financií aj s úradom vlády. Cieľom rokovania bolo predloženie návrhu priorít agrorezortu k predstavenému reformnému plánu. Minister pôdohospodárstav na stretnutí odovzdal aj pripomienky zapracované v samotnom materiály štátnemu tajomníkovi rezrotu financií Ľubošovi Jančíkovi.

Augustový návrh rezortu pôdohospodárstva pod názvom Príprava zelenej, digitálnej a odolnej obnovy pôdohospodárstva žiadal vyčleniť 2,4 miliardy eur na 10 priorít. Po rokovaní agrorezort naďalej trvá už lne jednej miliarde eur na štyri priority: pozemkové úpravy aj s krajinotvorbou, modernizácia a obnova potravinového dodávateľského reťazca s cieľom zabezpečenia potravinovej sebestačnosti, plán revitalizácie závlah a zadržiavania vody v krajine, ekologickejšie spôsoby obhospodarovania lesa – teda prírode blízke hospodárenie v lese.

„Máme zodpovednosť za 88 percent plochy územia Slovenska a bez nášho rezortu nie je možné uskutočniť reformy v oblasti zelenej ekonomiky a zabezpečiť potravinovú sebestačnosť,“ povedal Mičovský.

Čo agrorezortu v reformnom pláne chýba?

1. Modernizácia potravinového systému Potravinový dodávateľský systém na Slovensku v súčasnosti nevykazuje dostatočnú spoľahlivosť a udržateľnosť nielen v schopnosti zabezpečiť občanom prístup k dostatočným dávkam cenovo dostupných potravín z vlastnej produkcie, ale aj z hľadiska ochrany životného prostredia, podpory ekologických riešení, rozvoja biodiverzity, cirkulárnej ekonomiky a udržateľného využívania prírodných zdrojov.

2. Zelené lesné hospodárstvo Podporou lesného hospodárstva a celého lesnícko-drevárskeho komplexu sa zabezpečí aj tvorba zelených pracovných miest. Posilnenie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch s cieľom adaptácie na klimatickú zmenu.

3. Drevené stavby K znižovaniu skleníkových plynov, viazaniu uhlíka a k znižovaniu energetickej náročnosti budov prispeje aj podpora výstavby nízkoenergetických domov na báze dreva, čím sa podporí aj spracovanie drevnej suroviny pochádzajúcej z domácich lesov.

4. Biopalivá Je potrebné podporiť biopalivá druhej a tretej generácie a technológie na ich výrobu. Rozšíri sa tak surovinová základňa pre výrobu tohto segmentu a zníži sa závislosť od potravinových plodinách. Z hľadiska uhlíkovej stopy je nevyhnutné, aby sa biopalivá vyrábali z domácich surovín a znížila sa závislosť na surovinách z tretích krajín, ktoré sú neporovnateľne uhlíkovo náročnejšie vzhľadom na vzdialenosť od miesta ich vzniku.

5. Lesy pod jedným rezortom Ministerstvo pôdohospodárstva vyjadruje zásadný nesúhlas s rozdelením kompetencií spravovania lesov medzi dva rezorty. Odporúčame vypracovať analýzu efektivity ekonomických, sociálnych a enviromentálnych dopadov.

6. Sucho Do roku 2030 sa očakáva zvyšovanie priemerných teplôt v každom ročnom období a v dôsledku zmeny klímy zvýšený výskyt extrémnych udalostí extrémnych javov, či už vo forme sucha a nedostatku vody, povodní alebo silných búrok, na ktoré je nutné sa pripraviť. Slovensko bude preto budovať prírode blízke protipovodňové opatrenia vrátane zmeny funkčnosti odvodňovacích kanálov za účelom zadržiavania vody v krajine a renaturalizovať vodné toky vrátane meandrov, lužných lesov, mokradí a iných vodných prvkov. Slovensko takisto podporí vodozádržné opatrenia v lesoch tak, aby sa znížili škody na majetku obyvateľov obcí a miest a aby les plnil pôdoochrannú a vodoochrannú funkciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #Mičovský