Heger neschvaľuje zníženie DPH pre hotely

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty v cestovnom ruchu, nepovažuje minister financií Eduard Heger (OĽaNO) za dobrý nápad. Opätovne to potvrdil v súvislosti so zverejnenými informáciami, že situácia v odvetví turizmu je kritická a do konca tohto roku môže prísť o prácu v tomto sektore až 36-tisíc ľudí.

01.10.2020 12:49
eduard heger Foto: ,
Podľa Eduarda Hegera efektívny nástroj pomoci hotelierom ešte stále hľadajú.
debata (15)

Podľa Hegera treba uvažovať aj v dlhodobom horizonte o tom, aký dopad by malo toto riešenie na štátny rozpočet. Nevyriešenou otázkou je, čo by takýto výpadok príjmu v rozpočte kompenzovalo nielen teraz, ale aj v ďalších rokoch. Navyše považuje takúto pomoc za neadresnú.

Problém vidí minister financií aj v tom, že ľudia sa na ňu de facto poskladajú cez dane, no efekt z nej pocítia len samotní hoteliéri. Tí však poskytnutú pomoc s veľkou mierou pravdepodobnosti nepremietnu do konečných cien, predpokladá Heger. Kvituje aktivitu niektorých hotelierov, ktorí hľadajú nové spôsoby, ako sa s aktuálnou situáciou vyrovnať. Jedným z nich je napríklad aj prerábanie hotelov na apartmánové domy.

Podľa ministra sa stále ešte diskutuje o tom, ako vytvoriť efektívny nástroj pomoci pre tento sektor, čo je podľa neho podobný problém, ako v sektore kultúry. Tam tiež treba pripraviť úplne novú schému pomoci, ktorá by nebola v rozpore s európskymi pravidlami, Minister sa zároveň a pozastavil aj nad tým, prečo umelci – aspoň tam, kde je to možné, nevyužívajú viac už existujúce nástroje pomoci, napríklad kurzarbeit.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie DPH #Eduard Heger #hotelieri